V Jihlavě požádalo o dotaci na kotel téměř 800 lidí, kraj vyhoví 1600 žádostem

V Jihlavě rozdělují od dnešního rána dotace na nové ekologické kotle. Možnosti chtějí v tomto regionu využít stovky lidí. Někteří z nich stáli před krajským úřadem už od nedělního večera, aby na slíbených 100 tisíc korun dosáhli. Kraj má k dispozici 239 milionů korun, což vystačí na vyřízení nejmíň 1600 žádostí. O podporu se obyvatelé Vysočiny ucházejí poprvé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První zájemci čekali před úřadem už od nedělního večera, fronta začala houstnout nad ránem

První zájemci čekali před úřadem už od nedělního večera, fronta začala houstnout nad ránem | Zdroj: ČTK

„K dnešní 12. hodině požádalo o dotace přibližně 750 žadatelů, z toho 650 žadatelů přineslo své žádosti osobně, prostřednictvím pošty nám bylo doručeno asi 40 žádostí, datovými schránkami 20 a formou e-mailu se zaručeným elektronickým podpisem necelých 40 žádostí,“ informuje radní Kraje Vysočina pro životní prostředí Zdeněk Chlád z ČSSD.

Lidé mohou žádat o příspěvek na akce s uznatelnými náklady do 150 000 korun. Získat mohou dotaci 70 až 80 procent, tedy až 127 500 korun. Nejnižší podpora se bude týkat nákupu kotle na uhlí, naopak nejvíc dostanou žadatelé, kteří koupí kotel pouze na biomasu nebo tepelné čerpadlo.

Ještě o pět procent vyšší dotaci mohou na Vysočině získat obyvatelé čtyř měst vykazujících zhoršenou kvalitu ovzduší. Jde o Humpolec, Pelhřimov, Třebíč a Velké Meziříčí.

Kraj od září pořádal ve všech městech informační schůzky. Účast byla kolem 3500 osob. Další lidé se hlásili prostřednictvím internetového formuláře, kde bylo zaregistrováno více než 2500 žadatelů.

„Z těch, co přijdou dneska, určitě všechny uspokojíme. Samozřejmě nedokážu garantovat to, že kdo se na kraj obrátí v průběhu března a dalších měsíců, že se na něj dostane,“ uvádí Chlád.

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme