V Jihočeském kraji vzniká koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Hejtmanem nejspíš zůstane Zimola

Jihočeském kraji se čtvrtek na vytvoření koalice předběžně dohodla ČSSD s ANO a Jihočechy 2012, musí to ale ještě schválit vedení krajských organizací jednotlivých stran. Zástupci ČSSD, ANO a hnutí Jihočeši 2012 to po čtvrtečním jednání řekli novinářům. Dohromady by vznikající koalice měla 31 zastupitelů z 55. Hejtmanem by měl nadále zůstat Jiří Zimola (ČSSD), jeho statutární náměstkyní by se měla stát Lucie Kozlová (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident republiky Miloš Zeman přijal hejtmany na Pražském hradě, Jiří Zimola hejtman Jihočeského kraje

Prezident republiky Miloš Zeman přijal hejtmany na Pražském hradě, Jiří Zimola hejtman Jihočeského kraje | Foto: Filip Jandourek

Nastupující koalice vystřídá dosavadní alianci sociálních demokratů a KSČM, která kraji vládla v uplynulém volebním období. Krajské volby na jihu Čech vyhrála ČSSD a zajistila si 15 zastupitelů. Druhé ANO získalo 12 a Jihočeši 2012 čtyři mandáty. Do zastupitelstva se ještě dostaly ODS, KSČM a koalice Pro jižní Čechy.
Koalice se předběžně domluvila i na rozdělení křesel v radě tak, že po pěti jich obsadí ČSSD a ANO a jedno zbývající získají Jihočeši 2012.

Sociální demokracie a ANO se den po volbách domluvily na společném postupu. Vzhledem k tomu, že jejich zisk nestačil na nadpoloviční polovinu v zastupitelstvu, vybíraly třetího partnera. ANO prosazovalo ODS, kterou však odmítala ČSSD. Sociální demokraté zase preferovali KDU-ČSL, s čímž zase nesouhlasilo ANO.
Zástupců dvou nejsilnější stran v kraji se do dnešního dne sešli samostatně třikrát. Až dnes poprvé přizvali k jednání možného třetího koaličního partnera.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme