V Krkonoších kvůli přívalům nového sněhu platí třetí stupeň lavinového nebezpečí

Sněžení, vítr, horší viditelnost. Tak to vypadá na hřebech Krkonoš. Napadl tam nový prachový sníh, vrstva je tedy nestabilní a hrozí sesuvy sněhu. Krkonošská horská služba kvůli tomu zvýšila lavinové nebezpečí na třetí stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výcvik lavinových psů

Výcvik lavinových psů | Foto: Kateřina Kohoutová | Zdroj: Český rozhlas

Na hřebenech Krkonoš za posledních 48 hodin připadlo 25 centimetrů nového sněhu. Celková pokrývka teď představuje 85 centimetrů.

Horská služba přehodnotila lavinové nebezpečí a navýšila ho na třetí stupeň, který představuje značné riziko pádu lavin.

Horská služba také upozorňuje, že pokud vyhlásí třetí a vyšší lavinový stupeň, lidé by neměli opouštět značené turistické cesty a chodit do volného terénu. Podle záchranářů ale bývá právě třetí stupeň často podceňován.

Ročně v Krkonoších spadne několik desítek lavin. Jedna z největších za posledních několik desítek let se v Modrém dole strhla letos v únoru, naštěstí nikoho nezavalila. Týden předtím se lavina utrhla v Malé Studniční jámě, kde zemřel jeden lyžař a druhý se zranil.

Silný vítr a mlha

Krkonoše navíc stále bičuje silný vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti přes 22 metrů za sekundu. Navíc má v nejbližších hodinách zesilovat. V oblasti je také velmi silná mlha, viditelnost je 10 až 50 metrů.

Podél horských cest se tvoří sněhové jazyky a závěje.

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme