V Krkonoších platí 3. stupeň lavinového nebezpečí

V Krkonoších panuje mrazivé počasí, na hřebenech až 16 stupňů pod nulou. Jen za dnešní noc připadlo až 35 cm nového sněhu. Zvýšilo se proto i nebezpečí pádu prachových lavin. Ve všech lavinových katastrech platí III. stupeň ohrožení z pětibodové škály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krkonoše

Krkonoše | Foto: Radana Schaeferová

„Ve střediscích i na hřebenech hor leží okolo jednoho metru sněhu. Sníh je prachový, velmi lehký a sněhové vrstvy jsou vzájemně nesoudržné a velmi snadno by mohlo dojít k sesuvu lavin. Proto horská služba nedoporučuje pohyb mimo značené turistické cesty,“ říká náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

V Jeseníkách platí třetí lavinový stupeň od úterý.

Horská služba v Krušných horách varuje, aby se lidé nevydávali na hřebeny, kde je terén zcela neprůchodný. Záchranáři už dnes také nedaleko Bouřňáku v Ústeckém kraji hledali muže, který se dva dny nehlásil svým příbuzným.

Podle náčelníka Horské služby v Krušných horách Miroslava Güttnera ho záchranáři našli v pořádku. Na chatě ho uvěznil sníh a vybil se mu mobilní telefon, nemohl o sobě proto dát vědět.

Noční akci mají za sebou i záchranáři v Beskydech, kteří pátrali po dvou snowboardistech. Mladíci se po setmění vydali z Radhoště do Rožnova. Do volného terénu, který neznali, vyjeli bez čelovky a dalšího vybavení a ztratili se. Kolem osmé večer je našla Horská služba.

Eliška Pilařová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme