V Krkonoších po roce opět vyjely cyklobusy, využily je desítky lidí

Na krkonošské silnice se po roce vrátily cyklobusy. V nejvyšších českých horách jim začala už 12. sezóna. Pro turisty nabízejí možnost, jak se bez námahy dostat na hřebeny hor a pak na kole pohodlně sjet dolů. Jen v loňském roce krkonošské cyklobusy svezly bezmála 40 tisíc lidí. Letos je první den využily desítky cyklistů. Speciálně upravenými autobusy se ale můžou svézt i pěší turisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Krkonoších po roce opět vyjely cyklobusy, první den je využily desítyky lidí

V Krkonoších po roce opět vyjely cyklobusy, první den je využily desítyky lidí | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Jedním z prvních nadšenců, který letos cyklobusy využil, byl i Alfréd Plašil. Rozhodně tady ve Vrchlabí nebyl poprvé. Konec května je pro něj už tradičně ve spojení kola a autobusu.

„Člověk se dostane dál než by se dostal jen na kole. Využije třeba cestu do Pece nebo do Harrachova, pak jede zpátky do Vrchlabí. Takže je to super,“ říká nadšeně.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Krkonoších vyrazily desítky lidí na kola. Využily také cyklobusy, kterým začala další sezóna. Ve Vrchlabí natáčel Ondřej Vaňura

V Krkonoších turisté najdou celkem 6 linek, které na sebe navazují. Nejvyšší české hory tak jsou cyklobusy propojené od západu po východ. Každý z autobusů má za sebou přívěs, do kterého se vejde přes 20 kol.

„Naložíte si kolo, řidič ho tam upevní a na zastávce, kde chcete vystoupit, si vyndáte kolo a frčíte dál. Perfektní,“ hodnotí jeden z cyklistů.

Cyklobusy v Krkonoších poprvé vyjeli v roce 2004. Od té doby jsou už pravidelnou součástí letní sezóny. Náročnější sportovci je využívají minimálně, zájem o ně mají hlavně rekreační cyklisté.

Zájem o cyklobusy mají hlavně rekreační cyklisté a rodiny s dětmi | Foto: Martin Pařízek

„Rodiny s dětmi. Vezměte si třeba, když pojedete s malým dítětem a budete někde šlapat, třeba jen na Benecko, kde je rozdíl 300 metrů oproti Vrchlabí, tak dítě bude unavené a manželka třeba taky. My chceme Krkonoše zpřístupnit všem, rodinám s dětmi i starším lidem,“ říká Mirka Chaloupská ze Svazu měst a obcí Krkonoše.

Turistům doporučuje využít cyklobus a následně ještě některou z lanovek. „vyjíždíme kabinkovou lanovkou z Jánských Lázní na Černou Horu, dostáváme se do vysoké nadmořské výšky, a odtud vede celá řada takzvaných dlouhých sjezdů,“ popisuje.

Až do července budou cyklobusy v Krkonoších jezdit jen o víkendech. O letních prázdninách ale budou cyklisty vozit každý den. Cyklobusy budou jezdit až do 28. září.

V Krkonoších vyrazily desítky lidí na kola. Využily cyklobusy, kterým začala další sezóna | Foto: Martin Pařízek

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme