V Krkonoších spadla lavina, pátrání po případných obětech bylo přerušeno

V oblasti Modrého dolu u Pece pod Sněžkou v Krkonoších spadla odpoledne lavina, nedaleko chaty Děvín mohla zasypat až tři lidi. Na místě proto zasahovalo zhruba 70 členů horské služby a záchranářů, které na místo transportovaly vrtulníky. Pátrat jim pomáhali také kolegové z Polska. Vpodvečer ale záchranáři kvůli hrozícím sesuvům dalších lavin akci přerušili. Pokračovat by mohla ve středu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři nasedají do vrtulníku, který míří na místo pádu laviny v Krkonoších

Záchranáři nasedají do vrtulníku, který míří na místo pádu laviny v Krkonoších | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Podle místních byla lavina v oblasti největší za několik posledních desetiletí.

Zřítila se do nepřístupného terénu pod takzvanou Mapou republiky, chatu Děvín minula jen asi o 10 metrů.

Celkem na místě zasahovaly tři helikoptéry z Hradce Králové, Liberce a Prahy, z toho jeden s termovizí, a přiletěl i jeden polský vrtulník.

Do nepřístupného terénu bylo také potřeba dopravit materiál, hasiči proto do vrtulníků nakládali i pily na rozřezávání stromů a větví, protože lavina s sebou vzala i stromy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Krkonoších spadla lavina, mohla zavalit až tři lidi. Podrobnosti o události sdělil náčelník horské služby Adolf Klepš

Stále ale není jasné, jestli někoho zavalila, nebo ne. Očití svědci pádu laviny neexistují a podle dostupných informací nikdo nikoho nepohřešuje. Na místě se ale před utržením masy sněhu pohybovalo větší množství lidí, podle svědků byli údajně tři.

„Používáme vrtulník s termovizí, je tady 6 psovodů s lavinovými psy, pátrá se pomocí lavinových vyhledávačů. V družstvech, které sondují, to znamená propichují dlouhými kovovými tyčemi sníh, je několik desítek lidí, kteří systematicky postupují celým laviništěm,“ popsal odpoledne akci záchranářů náčelník horské služby v Krkonoších Adolf Klepš.

Dodal, že vzhledem k velikosti laviniště, které má podle odhadů až 1,5 kilometru, a pomalosti postupu se pátrání protáhne. Je to jedna z největších záchranných akcí v Krkonoších za poslední roky.

Na místo pádu laviny v Krkonoších naváží záchranáře i policejní helikoptéra | Foto: Martin Pařízek

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, na hřebenech leží 80 až 120 centimetrů sněhu.

K pádu laviny v Malé Studniční jámě v Krkonoších vyjížděli záchranáři minulý týden, při neštěstí zemřel 28letý lyžař. Další dva lyžaři ve věku kolem 30 let pád laviny přežili, jeden z nich skončil se zraněním v péči lékařů.

Lavina | Foto: Český rozhlas

Martin Hromádka, Ondřej Vaňura, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme