V Krušných horách skončila po dvou letech obnova unikátních rašelinišť

Vrátit na hřebeny Krušných hor unikátní ekosystém rašelinišť a s nimi i vzácné druhy rostlin a zvířat, to bylo cílem spolupráce lesníků a přírodovědců z Čech a sousedního Saska. Po více než dvou letech je úkol splněn. Rašeliniště teď mohou chránit krajinu například před povodněmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rašeliniště, ilustrační foto

Rašeliniště, ilustrační foto | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Jan van der Crabben

„Tady na rašeliništi zvaném Kriegswiese cesta znemožňovala proudění vody do rašeliniště na německé straně, tak jsme tady vyměnili propust,“ popisuje Miroslav Šulc z Lesů ČR konkrétní příklad obnovy rašeliniště.

Kvůli zhoršení kvality ovzduší ve druhé polovině 20. století tehdy na pláních Krušných hor téměř zmizely smrky. To mělo na rašeliniště zásadní vliv.

„Stromy část vody odsávají svými kořeny. Tady ale funkce porostů zanikla, došlo k zamokření pozemků a nebylo možné je zalesnit. Proto se tady vytvořila síť odvodňovacích kanálů. A teď je zpětně ucpáváme, abychom obnovili původní rašelinný biotop,“ pokračuje Šulc.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Krušných horách skončila po dvou letech obnova unikátních rašelinišť. Na místě natáčel Jan Beneš

A daří se to. Díky spolupráci se saskou stranou se podařilo obnovit rašeliniště na dvou stech hektarech půdy na české i německé straně. Šlo o první rozsáhlou příhraniční spolupráci lesníků z Čech i Německa.

„Rašeliniště jsou velice zajímavé ekosystémy. Za posledních 200 let docházelo neustále k jejich degradaci, a to jak na německé, tak na české straně. Současná spolupráce mezi Lesy ČR a saským podnikem SachsenForst je velice plodná spolupráce mezi,“ říká Ingo Reinhold z německého státního podniku Saské lesy.

Rozkvět Hory sv. Šebestiána před dvěma sty lety byl spojen s těžbou rašeliny. V současnosti se ale s obnovou těžby rašeliny nepočítá. Lesníci se naopak těší, že se rašeliniště rozroste.

Na hřebenech Krušných hor vedou v těsné blízkosti rašelinišť turistické i cyklotrasy. Je proto velká škoda, že tady nejsou instalované žádné tabule, které by o obnově rašelinišť informovaly. Zájemci je najdou zatím jen na německé straně, a tedy v němčině.

Obnova rašelinišť stála přes jeden milion eur. Zaplatila je Evropská Unie.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme