V Kvaseticích mají kapli otočenou vchodem do plotu, nové vedení slibuje nápravu

Vstup do kaple v Kvaseticích na Havlíčkobrodsku je podle místních i farníků nedůstojný. Vchod totiž vede přímo do plotu. Místní si myslí, že při poslední opravě měli dělníci vchod udělat na jiné straně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaple v Kvaseticích na Havlíčkobrodsku má po opravě vchod pouhý metr od plotu

Kaple v Kvaseticích na Havlíčkobrodsku má po opravě vchod pouhý metr od plotu | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Když se postavíte před kapli v Kvaseticích, vidíte jen nepropustný plot s tújemi. Nahradil tady někdejší cestu a památka z druhé poloviny 19. století je na něj po opravě doslova nalepená. U vchodu k němu zbývá pouhý metr.

„Do kaple není přístup, kaple ztratila svůj význam a krásu. A to mě po stránce kulturní i po stránce toho, že jsem z Vysočiny, strašně mrzí a je to neestetické a silně nedokonalé,“ kroutí hlavou děkan ledečské farnosti Jan Bárta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O netypické umístění kaple v Kvaseticích na Havlíčkobrodsku se zajímá reportérka Hana Mikulincová

Na zvláštní stavbu s černou mříží na zámek, ve které uvnitř není ani svatý obrázek ani žádná květina, si nemohou zvyknout ani místní, například Jakub.

„Je to trošku na hlavu, ale původně tak byla, ty dveře opravdu dřív byly tam, jenže tam vedla cesta. Před opravou byla dost zchátralá, byla rozpadlá celá zvonička a střecha. Oni ji vlastně celou srovnali se zemí a postavili novou. Ale žádná estetická hodnota tam přidaná nebyla,“ konstatuje.

Kvasetice spadají pod Květinov a mají nového starostu Ondřeje Smolíka. „Kaple v současném stavu se mi nelíbí. Budeme se snažit o nápravu, otočit ji, aby byla přístupná obci a ne z té strany od plotu,“ slibuje.

Obnovit by se mělo i vnitřní vybavení kapličky, přibudou obrázky a další výzdoby. Práce ale začnou nejdříve za dva roky.

Kaple v Kvaseticích na Havlíčkobrodsku má po opravě vchod pouhý metr od plotu | Foto: Hana Mikulincová

Kaple v Kvaseticích na Havlíčkobrodsku má po opravě vchod pouhý metr od plotu | Foto: Hana Mikulincová

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme