V Mníšku pod Brdy se bude střílet, myslivci se chystají na přemnožené divočáky

Myslivci začnou od pondělí v Mníšku pod Brdy střílet přemnožená divoká prasata. Lovit je budou přímo ve městě, kde zvěř způsobuje každoročně statisícové škody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divoké prase se selaty

Divoké prase se selaty | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

Divočáci tam volně vcházejí do města, rozrývají pozemky a děsí lidi. Radnice si proto vyjednala výjimku z mysliveckého zákona. Díky ní budou moci myslivci střílet zvěř i na nehonebních pozemcích.

Konkrétně se povolení vztahuje na zhruba tříhektarový lesopark Pivovárka, kam místní lidé chodí na procházky.

Opatrnost na prvním místě

Město se samozřejmě snaží minimalizovat rizika spojená se střelbou. Myslivci proto budou mít přesně stanoveno, kterým směrem mohou střílet a do lesoparku bude v době odstřelu - tedy od osmi večer do čtyř do rána - zakázaný vstup.

„Odstřelové dny budou přesně označeny. Budou to třeba tři nebo čtyři dny po sobě několikrát do roka. Tu část ohradíme a budeme hlídat,“ řekl starosta Mníšku pod Brdy Petr Digrin.

Lidi bydlící v blízkosti lesoparku informuje město o termínech odstřelů pomocí letáků. První odstřely radnice naplánovala už na příští týden na pondělí.

Radnice vyplácí zástřelné

Za poslední myslivecký rok, to znamená od 1. dubna do 31. března, střelili lovci přes tisícovku prasat, a to ještě není statistika úplná. Aby radnice motivovala myslivce ke střílení divokých prasat, vyplácí už necelý rok takzvané zástřelné, a to 200 korun za divočáka.

Peníze z fondu, do kterého přispívají obce z mikroregionu Mníšecko, se ale už povedlo myslivcům úplně vyčerpat a radnice teď hledá nové zdroje.

Výjimku na tyto mimořádné odstřely ve městě získal Mníšek pod Brdy až do konce roku 2018.

Obce na Mníšecku bojují s divočáky. Myslivcům platí 200 korun za zastřelené prase

Číst článek

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme