V obci Hrčava, v nejvýchodnějším cípu Česka, budují vlastní spolek záchranářů

O bezpečnost v nejvýchodnější výspě Česka se budou starat i obecní záchranáři. V Hrčavě totiž budují nový spolek dobrovolníků, kteří zastoupí profesionály do doby, než se do odlehlé obce dostanou. Spolu s tím přitom radnice hledá i místo pro vybudování nového rybníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

paragraf hasiči §§

paragraf hasiči §§ | Foto: Tomáš Adamec

Když totiž ve vesnici v příhraničí hoří, hasiči musejí vodu vozit až z 15 kilometrové dálky, a to po úzkých klikatých cestách.

„Blízké zdroje vody, minimální technika by měla být v každé obci bez ohledu na počet obyvatel,“ říká Peter Staňo, nezávislý starosta Hrčavy. „Zvláště v těchto odlehlých oblastech.“

A tak za obcí na místě v lese by mohla nová nádrž vzniknout. „Této lokalitě se říká U velkého mostu. Je dostupná s velkou technikou,“ vypráví starosta, proč by místo bylo vhodné. „Navíc je zřetelná při vjezdu do obce.“

V obci navíc budují i tým dobrovolníků, který by byl v kritických situacích záchranářům k ruce. Hrčava má sice jen 250 obyvatel, za rok tam ale dorazí až 50 tisíc turistů.

„Na podzim sem přichází houbaři a někdy zabloudí. Lidé znalí místního terénu s minimální technikou, vysílačkami, čtyřkolkami jim mohou pomoci,“ dodává Peter Staňo.

Záchranný tým založili dobrovolníci nejen z Česka, ale i ze sousedního Slovenska a Polska, odkud je to na Hrčavu blíže a pomoc tak může dorazit dříve.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme