V Olomouci otevírají nový učňovský obor Jezdec a chovatel koní

V Česku už víc než 15 let přibývá koní. Jejich počet se za posledních deset let zdvojnásobil. Zatímco dříve byl kůň spíše pomocníkem při práci, teď je pro mnohé majitele doslova koníčkem. S počtem koní roste i zájem o profesionály, kteří se umí o koně se vším všudy postarat. Poptávce vyšla vstříc olomoucká zemědělská škola. Do školních lavic dnes poprvé zasedne patnáct studentek nového oboru jezdec a chovatel koní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní statek obhospodařovávají studenti Zemědělské fakulty právě Jihočeské univerzity

Školní statek obhospodařovávají studenti Zemědělské fakulty právě Jihočeské univerzity | Foto: Jana Zedníková

Studenti by byli, teď ještě maličkost – koně. V nedalekém sportovním klubu škola ustájí čtyři. Vejít se musí do skromného rozpočtu 200 tisíc korun. Mezi prváky jsou samá děvčata. O koně se prý víc zajímají než kluci.

Podle zástupce ředitele školy Tomáše Metze je však ještě jeden důvod ženské převahy. „Rajťák na koni nemůže mít třeba 80 nebo 90 kilo. Mezi těmi kluky se tolik somatických typů nenajde,“ konstatuje.

Majitelů koní přibývá, málo je ale těch, kdo se o zvířata umí postarat, a to už bude práce pro budoucí absolventky nového oboru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzniku nového učebního oboru informovala reportérka Blanka Mazalová

„Člověk si koně koupí a ustájí si ho právě u nějaké firmy, která tyto služby nabízí. Péče je tak náročná, že to málokdo dělá,“ vysvětluje Metz.

Školní praktická i teoretická výbava je pro koňáky velkou výhodou. „Je spousta nových veterinárních věcí. To, co se dělalo před dvaceti lety, už dneska dávno neplatí.“

Právě zkušená cvičitelka, jezdkyně a rozhodčí Simona Heidenreichová si prváky vezme do práce. Do sedla je pustí až po několika týdnech. Nejdřív se s koňmi musí seznámit, třeba při jejich čištění.

A stane se Olomouc líhní skvělých žokejů, takových Váňů v sukni? „Já tajně doufám. Podmínky k tomu budou mít určitě perfektní,“ tvrdí Heidenreichová.

Pokud jste jízdu v sedle ještě neokusili, vyzkoušejte. Je to prý jiná dimenze. „Vnímáte toho koně, on vnímá vás, cítíte jeho tep, dech, bušení srdce… Každému mohu doporučit,“ uzavírá Simona Heidenreichová.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme