V Ostravě chtějí oživit opuštěné budovy. Třeba restaurací s dobrovolnými cenami

REPORTÁŽ. Ostrava chce oživit centrum formou dočasného užívání dlouhodobě opuštěných budov. Podobný systém funguje v několika evropských městech. Radnice teprve mapuje zájem vlastníků domů, jestli by je na čas nepronajali za symbolický nájem. Zároveň zjišťuje, zda se najdou lidé, kteří by je chtěli využít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opuštěná budova

Opuštěná budova | Foto: Fotobanka Unsplash

„Nacházíme se u bývalého hotelu Palace. Je to chladná budova. Dlouho se tam netopilo. Jsme rádi, že ten Refill by mohl řešit náš problém, že ta budova není dlouho obývaná a není vytápěná,“ říká ředitelka Kampusu Palace Veronika Snopková. Majitelé rozsáhlého areálu patří k těm, kteří mají zájem o dočasné nájemce a hlásí se i do takzvaného Refill projektu. Jedna část objektu je přestavěná na studentské koleje, druhá je neopravená a využívá se jen příležitostně ke kulturním akcím.

„Já vám ukážu hlavní sál, který je opravdu velký. Dá se zde umístit pódium, sedačky, nebo různá audio technika. Nad námi je dalších pět pater hotelových pokojů, které jsou také prázdné. Stále hledáme využití této budovy,“ popisuje Snopková interiér.

Město chce postupně vytvořit na webu databázi budov i pozemků, jejichž majitelé jsou ochotni je poskytnout za minimální nájemné. Několik objektů nabídla i obvodní radnice.

„Navštívili jsme i tři budovy soukromých vlastníků. Ten přístup byl také velmi otevřený. Je spousta dalších 'prázdných výloh', kde se snažíme majitele zkontaktovat. V zásadě každý, kdo má chátrající budovu a není ji možné obsadit komerčním nájmem, tak je velice rád, pokud někdo přichází s nástrojem, který by mu pomohl tu budovu pronajmout,“ říká Vinklárková z týmu lidí, který dělá pro město analýzu zájmu o dočasné užívání.

O možnost zvýhodněného pronájmu projevila zájem téměř stovka lidí. Konkrétní nápad má například studentka sociologie Magdaléna Hajdučková: „Já bych tady chtěla zřídit něco jako sociálně-kulturní centrum. Je spousta kulturních center, ale jsou hodně exkluzivní. Chtěla bych něco pro všechny. Líbilo by se mi něco jako restaurace, která by fungovala na bázi dobrovolných cen.“

Dočasné pronájmy by mohly být několikadenní, ale mohly by trvat půl roku a více.

Petra Sasínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme