Takzvaný falešný šlechtic dostal za podvody 10 let vězení

Karel Šimko, který o sobě tvrdil, že je šlechtic a z lidí vylákal desítky milionů korun, odešel od ostravského soudu s trestem deseti let vězení. Šimko lidem namlouval, že zhodnotí jejich peníze. Klienti mu dávali často své celoživotní úspory a čekali na jejich znásobení. Muž dnes řekl, že se proti verdiktu odvolá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Ostravě poslal za podvod na 10 let do vězení Karla Šimka (na snímku) z Frýdku-Místku. Muž tvrdil, že je šlechtic, od stovek lidí z celé země vylákal 92 milionů korun

Krajský soud v Ostravě poslal za podvod na 10 let do vězení Karla Šimka (na snímku) z Frýdku-Místku. Muž tvrdil, že je šlechtic, od stovek lidí z celé země vylákal 92 milionů korun | Zdroj: ČTK

Šimko lidem sliboval zhodnocení vkladů až o 200 procent.

„Byl to podraz prvního stupně. Protože nám bylo slibováno něco, a nedodržel vůbec nic,“ zlobila se Hana Býková, jedno ze stovky jmen na dlouhém seznamu obětí takzvaného falešného šlechtice z Frýdku-Místku.

Tato důchodkyně přišla o své úspory a musela si přivydělávat na brigádách. Na jednání obžalovaného neviděla nic podezřelého. „Choval se suverénně, říkal o sobě, že je šlechtic,“ popsala.

Šimko na svém aristokratickém původu trvá. „Šlechtic opravdu jsem. Pocházíme ze 13. století,“ tvrdil.

Soud už na začátku soudce připustil, že jde o výjimečný případ, jak co do počtu poškozených, tak do počtu peněz, které dokázal Šimko z lidí i díky svému suverénnímu vystupování vylákat.

Muž přitom údajně zamlčel, že prakticky nepodniká, nemá žádný příjem a už v době svých začátků měl u finančního úřadu zhruba devítimilionový dluh.

Na vlastní prezentaci

Peníze od důvěřivých klientů, víc než 90 milionů korun, pak využil zejména sám pro sebe. „Všechny peníze spotřeboval jednak na vlastní sebeprezentaci, což byla obrovská částka, a potom na nesmyslné zahraniční cesty, zprostředkovatelům a dalším osobám,“ přiblížil počínání Šimka žalobce Michal Togner.

Sám Karel Šimko to však vidí jinak. „Přišel k soudu v bílém obleku, v bílých botách, s bílým kloboukem a zlatým perem si zapisoval nesouhlasné reakce na to, co říkal soudce. Celý proces je podle něj zmanipulovaný a trest exemplární,“ přiblížil od soudu reportér Českého rozhlasu Stanislav Janalík.

Na verdikt reagoval tím, že jde o spiknutí a pokud by nebyl za mřížemi, lidé by se slibovaného zhodnocení peněz dočkali. Už teď prý proti trestu chystá odvolání.

Nejdřív však musí soud přečíst verdikt, to může kvůli velkému počtu poškozených trvat až do zítřka.

Andrea Brtníková, Stanislav Janalík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme