Do Ostravy se po 70 letech vrátily tanky. Oslavy konce války přilákaly tisíce lidí

Ostrava se dnes vrátila o 70 let v čase. Lidé si mohli znovu připomenout oběti, hrdiny i některé válečné okamžiky. Zástupci armády i pamětníci pak zavzpomínali na chvíle, kdy němečtí okupanti museli opustit své pozice. U řeky Ostravice vše vyvrcholilo ukázkou bitvy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy 70. výročí osvobození Ostravy

Oslavy 70. výročí osvobození Ostravy | Foto: Filip Jandourek

Už dopoledne se v Komenského sadech konal pietní akt. Sjeli se na něj veteráni a pamětníci ze všech koutů republiky i ze Slovenska a Polska.

„Nad námi byly boje. Každý tam samozřejmě v tom sklepě seděl. Nevěděli jsme, jestli jdou Němci, nebo Rusové,“ zavzpomínala paní Stanislava Tesarčíková.

V pravé poledne uctily památku válečných obětí zvony ostravských kostelů. Sokolskou třídou pak po letech znovu projely tanky i vojenské speciály.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostrava si připomněla 70. výročí osvobození města. V ulicích natáčel reportér Stanislav Janalík

Kolonu tvořily džípy, nákladní auta, děla na lafetách i sajdkáry. Přehlídka přilákala davy přihlížejících, kteří si nadšeně fotili členy klubů vojenské historie v dobových uniformách.

Asi nejatraktivnější částí dnešního programu byla ovšem ukázka bitvy o Sýkorův most na březích řeky Ostravice. Účastnily se jí i historické tanky. Současná vojenská technika byla naopak k vidění na nedalekém Masarykově náměstí. Oslavy pak zakončil v devět hodin večer ohňostroj.

Oslavy 70. výročí osvobození Ostravy | Foto: Filip Jandourek

Osvobozením Ostravy skončila před 70 lety hlavní část takzvané ostravsko-opavské operace, kterou podle historiků provázely největší boje v Československu.

„Snaha ovládnout strategickou průmyslovou oblast hrála svou roli, ale nejednalo se při plánování operace zdaleka jen o Ostravu. Šlo především o to docílit průlomu do oblasti střední Moravy. Byla představa, že by se útočící jednotky 4. ukrajinského frontu spojily v prostoru kolem Olomouce s jednotkami maršála Malinovského, které pochodovaly ve směru na Brnu,“ připomněl historik Ondřej Kolář ze Slezského zemského muzea.

Martin Knitl, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme