V Ostravě žije asi 700 bezdomovců. Mrazy je přivedly do nocleháren

Zhruba 700 lidí bez domova žije podle odborníků v Ostravě. Současné ledové noci jsou pro ně smrtelně nebezpečné, a tak vyhledávají teplejší sklepy, chodby domů nebo sociální zařízení, která provozují Armáda spásy a Charita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena bez domova

Žena bez domova | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Podmínky pro klienty charitativních středisek jsou však přísné. Právě proto někteří lidé i nadále zůstávají na ulici. „Problémem, který se týká přímo mužů, kteří k nám přicházejí, bývá alkohol. V našem zařízení totiž není možné, aby klienti konzumovali alkohol nebo přicházeli v podnapilém stavu,“ vysvětluje vedoucí domu Jiří Linhart.

I přesto však místa v charitativních střediscích přes zimu chybějí. „Přidáváme ještě další přistýlky do noclehárny, takže bereme až 30 mužů. Pokud jsou velké mrazy, jako v těchto dnech, tak poskytujeme ještě pobyt přes noc na židli,“ popisuje možnosti charitativního domu Linhart.

Na ulici se lidé ocitnou hlavně díky ztrátě práce nebo bydlení. Mezi bezdomovce patří i pan Jaromír, který dnešní mrazivou noc strávil v azylovém domě Sv. Františka:

„Pocházím z Jeseníku nad Odrou. Celý život jsme dělal na šachtách. Dětem se nechal byt, tak jsme tady ubytovaný a dál do budoucna uvidím. Zatím mám starobní důchod. Dá se tu vydržet dobře, mám tu spoustu kamarádů, které znám.“

Ivana Šuláková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme