V Plzni začala fungovat nová lesní školka, provozují ji skauti

Se začátkem školního roku zahájila v Plzni provoz nová lesní školka Medvíďata. Jedná se o první zařízení v Plzeňském kraji, které provozují skauti. Školka bude fungovat po celý týden v klubovně skautského střediska Stopa v lesích u Boleveckých rybníků. Děti ale nevozí rodiče až do budovy, nýbrž je odevzdávají učitelům na určeném místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětské hřiště v lesoparku ve Ždírci nad Doubravou

Dětské hřiště v lesoparku ve Ždírci nad Doubravou | Foto: Hana Mikulincová

Rodiče se svými dětmi přišli na místo srazu v sedm hodin ráno. Po kontrole docházky nastalo loučení, které se neobešlo bez slziček. Na svoji první cestu do lesní školky se děti vypravily řádné oblečené a obuté.

Jako čtyřletá Bibi. „Mám gumovky, vestičku a pláštěnku,“ vypočítává. Kilometrová cesta, kterou děti absolvují každý den, zabrala asi půl hodiny.

Ve školce mají děti k dispozici velkou hernu, ložnici, jídelnu a sociální zařízení. Některé drobnosti se dodělávají za provozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Učitelky lesní školky Medvíďata v Plzni popisují, jak zařízení funguje a jaké jsou jeho výhody. Natáčela Martina Klímová

„Chybí nám ještě spousta věcí. Budeme tady mít dřez, kde si děti budou samy mít nádobí, velkou interaktivní dřevěnou mapu s kuličkami, na stěnách obrázky, v mašinkách fotky dětí podle ročního období, kdy se narodily. Přibudou šoupací dveře s tabulí a poličky,“ popisuje vedoucí učitelka Martina Čejková.

Dětem drobné nedodělky nevadí a na nové prostředí si rychle zvykají. „V lesní školce máme stravování zajištěno tak, že svačiny si připravujeme sami a obědy vozíme z vegetariánské restaurace. Každé dítě má do školky donesený vlastní spacák a karimatku a budou spát na zemi na koberci,“ říká asistentka učitelky Lenka Chvalová.

Sama do školky dává svou téměř tříletou dceru. „Hlavní výhodu vidím v pobytu venku, v tom, že se děti mohou rozvíjet hlavně po fyzické stránce. Také v menším kolektivu, kdy se jim učitelé mohou věnovat individuálně. I v tom, že děti v lesních školkách jsou otužilejší, a tudíž méně nemocné než v klasických školkách,“ dodává.

Provoz nové lesní školky je celodenní od pondělí do pátku.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme