V pohraničí Karlovarského kraje začínají chybět lékaři, současní odchází do důchodu

Radnice měst a obcí v pohraničí Karlovarského kraje řeší velký problém. Lékaři tady stárnou a mladí se, například do Aše na Chebsku, nehrnou. Navíc chybí i specialisté. Obyvatelé jsou nazlobení. Cesta za vyšetřením se pro ně stává celodenním drahým výletem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři protestují proti poklesu příjmů ambulancí i nemocnic

Lékaři protestují proti poklesu příjmů ambulancí i nemocnic | Foto: Filip Jandourek

„Je to velký problém. Já i manžel jsme cukrovkáři na inzulínu. Dopadli jsme tak, že musíme jezdit do Chebu. My máme auto, ale co ti ostatní? Jsou starší a auto nemají. Pan doktor sloužil do poslední chvíle a velmi nám tu pomohl. Ale teď opravdu nemáme kam chodit,“ nadává paní Stanislava, která právě nasedá do auta, a s manželem jedou na vyšetření do Chebu.

Stejně nazlobeně reaguje i na praktické lékaře: „Doktoři přesluhují, jsou staří, mají plné čekárny, nezvládají, nestíhají. Je toho na ně hrozně moc. Nikdo se o to nezajímá. Jsme konec republiky, jako bychom nebyli.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékaři v pohraničí Karlovarského kraje odcházejí do důchodu, náhrada za ně není. O problému natáčela redaktorka Andrea Strohmaierová

A bezradné je i město. Ašský starosta Dalibor Blažek za Nezávislé už oslovil všechny příslušné instituce a všechno marně. Ašsko pro lékaře není prestižním místem.

„Praktičtí lékaři, kteří získají atestace, se potom radši umístí ve větším městě, což je pro ně zajímavější. Ale do okrajových částí se jim nechce,“ vysvětluje Blažek.

V Aši například ordinuje lékař, kterému je přes 80 let. Město, kvůli špatné situaci, zřídilo zdravotní komisi a společně se snaží doktory do Aše nalákat.

„Přemýšlíme například o tom, že vybudujeme dvě ordinace a byty. Ordinaci vybavíme, koupíme do ní přístroje, které pronajmeme lékařům tak, abychom občanům pomohli ve zbytečných cestách do Chebu,“ plánuje ašský starosta.

Praktická lékařka Karen Helclová působila v Aši 35 let. Přesluhovala osm let. Aby vůbec mohla odejít do důchodu, začala svoji praxi raději poslední roky vykonávat pod jednou zdravotnickou společností. I tak ale odchod nebyl vůbec jednoduchý.

„Společnost se ve smlouvě zavázala, že po mém odchodu do důchodu za mě trvale zajistí náhradu jiného praktického lékaře. Po mém odchodu do důchodu se tak stalo. I když s velkými obtížemi. Praktického lékaře do Aše zajistili po roce a půl. Teď se stará o celý můj obvod a všechny pacienty,“ říká o nelehké situace lékařka.

Zdravotnictví v pohraničí se potýká i s dalšími problémy, kromě starých lékařů. V regionu kvůli důchodovému věku budou brzy chybět i lékárníci.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme