V Praze 6 někdo pomaloval sochu maršála Koněva růžovou barvou

Sochu maršála Ivana Štěpoviče Koněva, který se v roce 1945 podílel na osvobození hlavního města, v Praze 6 někdo pomaloval růžovou barvou. Radnice nechala nátěr odstranit antigrafitovým týmem a předala případ policii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sochu maršála Koněva v Praze 6 někdo natřel růžovou barvou. 20. 11. 2014

Sochu maršála Koněva v Praze 6 někdo natřel růžovou barvou. 20. 11. 2014 | Zdroj: ČTK

„Socha je natřena od pasu dolů růžovou barvou. Nyní budeme zjišťovat, kolik nás odstranění barvy bude stát a jak budeme dál postupovat," řekl ráno mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši.

V minulosti se prý na soše, která stojí na náměstí Interbrigády v Bubenči, graffiti objevovalo. „Nikdy ale v takovém rozsahu,“ dodal mluvčí.

Růžovou barvu dopoledne nechala radnice v rámci takzvaného antigraffiti programu odstranit. „V rozpočtu na rok 2014 je na opravy pomníků a pamětních desek zařazena částka 300 tisíc korun,“ uvedl Halmoši.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897-1973) byl ruský vojevůdce a sovětský maršál. Na konci II. světové války se podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska. Vedl ale také krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby Berlínské zdi.

Radnice prý řešila podobný případ už loni. „To není první případ, kdy někdo na Praze 6 ničí sochy a pomníky. Loni jsme opravovali pomník Keplera a de Braha na Pohořelci, kdy tam opakovaně vandalové kradli písmena. A jen obnova těch písmen stála třeba 40 tisíc korun,“ popsal.

Barevných kostkovaných kalhot se v minulosti několikrát dočkala rovněž socha budovatele u stanice metra C Chodov. Známé je rovněž polistopadové přetření tanku na náměstí Kinských na růžovo, jehož autorem byl výtvarník David Černý.

Přemalována byla minulý týden v neděli také Lennonova zeď na Velkopřevorském náměstí. K tomu se přihlásila umělecká skupina Pražská služba.

ČTK, Magdaléna Medková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme