V Praze odhalí památník Jana Palacha. Obsahuje i motiv trpící matky

Jana Palacha bude v hlavním městě připomínat pomník. Dvojici kovových objektů nazvaných Dům syna a Dům matky slavnostně odhalí na Alšově nábřeží vedle Rudolfina tuto sobotu, v den 47. výročí Palachova sebeupálení. Pomník Praze věnoval americký architekt a sochař českého původu John Hejduk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvojici kovových objektů Praze věnoval americký architekt a sochař českého původu John Hejduk

Dvojici kovových objektů Praze věnoval americký architekt a sochař českého původu John Hejduk | Foto: Filip Jandourek

Součástí díla je také pamětní deska s básní Pohřeb Jana Palacha, kterou složil americký spisovatel David Shapiro v roce 1969 na základě novinové zprávy o Palachově činu. Text později inspiroval právě Johna Hejduka.

Samotný památník pak tvoří dvě přibližně šestimetrové geometrické plastiky. „Jedná se o párový objekt, který je v situaci města v komunikaci s veřejným prostorem, s dalšími objekty v Praze. S Pražským hradem, s náměstím Jana Palacha, s filozofickou fakultou,“ přibližuje architekt Miroslav Cikán.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze bude slavnostně odhalen pomník Jana Palacha od amerického architekta a sochaře českého původu Johna Hejduka

„Dalo by se říci, že se jedná o dramaturgii, o skutečně divadelní situaci komunikace matky se synem, kdy se matka snaží zabránit odchodu syna, který na ni nedbá a z té situace odchází,“ vysvětluje.

„A ona zůstává na místě v černém, s duší, která je uzavřená ve schránce objektu, který je přístupný, a je vlastně možné do duše matky nahlédnout. Také jsme do ní mohli nahlížet v období po smrti Jana Palacha jako československá veřejnost,“ dodává Cikán.

O upálení svého syna se Libuše Palachová údajně dozvěděla cestou vlakem, když zahlédla jeho fotku v novinách. Proto je památník věnován částečně i jí. „Jsou opravdu jak tradiční madona a dítě v úzkém vztahu,“ potvrzuje architekt James Williamson.

Součástí pomníku je také deska s básní Pohřeb Jana Palacha od amerického básníka Davida Shapira | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Williamson s Johnem Hejdukem v 80. letech spolupracoval na prvním návrhu pomníku. Druhý návrh pak Hejduk v roce 1991 věnoval Václavu Havlovi. Dřevěné skulptury stály na Pražském hradě, postupně ale zchátraly a v roce 2000 byly odstraněny.

Nynější pomník je tedy třetí verzí. Podle pražského radního pro kulturu Jana Wolfa z KDU-ČSL je Alšovo nábřeží pro památník tím správným místem:

Památník Jana Palacha tvoří dvě přibližně šestimetrové plastiky, z hranatého soklu vycházejí plameny. Světlý objekt – Dům syna – představuje postavu syna-světlonoše, tmavý objekt – Dům matky – zase trpící matku | Foto: ČTK

„Praha by samozřejmě měla jakýmsi způsobem poděkovat tomuto významnému Čechovi, navíc studentu filozofické fakulty. Je asi nasnadě, že tento pomník je velmi blízko právě této fakultě a je na náměstí, které se za minulého režimu jmenovalo náměstí Rudoarmějců. Je celkem nasnadě, že v roce 1990 bylo přejmenováno na náměstí Jana Palacha.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Význam činu Jana Palacha pro dnešní dobu zhodnotil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach se 16. ledna 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci a proti tomu, jak rychle lidé rezignovali na jakýkoli odpor proti ní. V Praze už ho připomíná pamětní deska v dlažbě Václavského náměstí a další na zdi filozofické fakulty.

Palachův čin je podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) nadčasový. Navzdory změněné politické situaci tak prý i dnes vede k zamyšlení nad hodnotami.

„Jestliže je někdo schopen pro společnost, pro národ položit jako oběť i hodnotu jako vlastní život, tak to je velký čin a je třeba se zamyslet nad postoji toho člověka. Protože skutečně existují hodnoty, pro které stojí za to obětovat i život,“ uvažuje Herman.

Jan Palach | Foto: Michal Jindra

Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme