V Praze se sešlo na 30 tisíc mladých křesťanů. Modlí se a debatují o tom, co je spojuje

Praha v těchto dnech hostí na 30 tisíc mladých křesťanů z 65 zemí. Do hlavního města České republiky je přivedlo 37. Evropské setkání mladých Taizé. V kostelích, modlitebnách, na farách a řadě dalších míst se nejen společně modlí, ale hlavně debatují o tom, co je - kromě víry - spojuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

křesťanství

křesťanství | Foto: Fotobanka stock.xchng

Evropská setkání mládeže pořádá ekumenické společenství, které sídlí ve francouzské vesnici Taizé.

Klášterní komunita, kde vedle sebe žijí bratři různých vyznání, usiluje o smíření mezi rozdělenými křesťany a odloučenými národy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Prahy přijelo 30 tisíc mladých křesťanů na Evropské setkání mladých Taizé. Modlí se a debatují nejen o víře, ale o tom, co je spojuje

„Doufám, že na tomto evropském setkání najdou mladí lidé, kteří se ho zúčastní, hlubokou důvěru, která jim pomůže čelit složitým životním situacím a která jim dá radost ze života. To je v dnešní době důležité,“ řekl představený komunity bratr Alois.

Evropská setkání mladých křesťanů se konají od roku 1978 vždy v nějakém velkém evropském městě. Například loni to bylo ve Štrasburku, v roce 2012 v Římě a o rok dříve v Berlíně. V Praze se setkání konalo poprvé v roce 1990. Letos sem přijelo přes 30 tisíc účastníků.

„Je to možnost se ztišit, zamyslet se nad svým životem a díky tomu se seznámit s lidmi, kteří řeší úplně stejné problémy, ačkoli jsou z jiného státu nebo kontinentu. Máme něco společného a snažíme se komunikovat klidně rukama a nohama, domluvit se několika slovy nějakého jazyka a to nás strašně sbližuje,“ vysvětlila Renata Šmitová z Brna.

Přijela i Ukrajinka ze Lvova

Účastníci pocházejí z 65 zemí, nejvíce jich přijelo z Polska, Ukrajiny, Německa, Itálie, Francie, Chorvatska a Běloruska. Mezi dobrovolníky je i Ukrajinka Viktorie ze Lvova.

Na obdobné akci už byla dvakrát jako účastnice a tady v Praze pomáhá jako dobrovolnice při jejím organizování.

V době, která je pro její zemi tak těžká, cítí velkou solidaritu a má radost z toho, že i když jsou tu lidé z mnoha zemí, nacházejí více společného než toho, co by je mohlo rozdělovat.

O ubytování zhruba 25 tisíc zahraničních účastníků Evropského setkání mladých Taizé se starají dobrovolníci. Střechu nad hlavou jim nabídli lidé z pražských a středočeských farností na celkem 105 místech.

Pro společné modlitby jim je k dispozici 17 kostelů, mezi nimi i Svatovítská katedrála na Pražském hradě. Vedle společných modliteb se scházejí i na workshopech, přednáškách a při debatách.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme