V Ralsku se otvírá sportovní areál Vrchbělá, kraj za něj zaplatil 150 milionů

Dvaadvacet metrů vysokou rozhlednu, rozlehlé dětské hřiště, pěší naučnou stezku, hotel, restauraci, kemp, dětskou zoo či lanové centrum najdou zájemci v novém sportovně-rekreačním areálu Vrchbělá v Ralsku. Jeho součástí je také sedmikilometrová dráha, která by měla v létě sloužit vyznavačům kolečkových bruslí a v zimě běžkařům. Stavba areálu, který se otvírá právě dnes, trvala šest let a Středočeský kraj za ni zaplatil přes 150 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ralsko, sportovně-rekreační areál Vrchbělá

Ralsko, sportovně-rekreační areál Vrchbělá | Zdroj: ČTK

První myšlenka využít areál bývalé vojenské pozorovatelny u střelnice sovětské armády je z roku 2009 – soukromý investor tam chtěl vybudovat golfové hřiště. Středočeský kraj však začal s přípravou vlastního projektu.

Začalo se už před šesti lety, v roce 2010 skončily v areálu demoliční práce, čekalo se však na peníze a později byly problémy také třeba se zmiňovaným hotelem.

Podle kraje nebyly dobře připravené některé podklady ke stavbě, takže bylo složité připojit objekty třeba ke kanalizaci nebo k nim přivést elektřinu.

Podle krajského úřadu stál areál přes 150 milionů korun. To v minulosti opakovaně kritizovala opozice, podle níž je to částka příliš vysoká. Někteří zastupitelé poukazovali také na údajné nesrovnalosti ve výběrových řízeních.

Kraj takovou kritiku odmítá, stejně jako názor, že by byl projekt předražený.

Ralsko, sportovně-rekreační areál Vrchbělá | Foto: ČTK

Pavla Firbacherová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme