V Srní padl Guinessův rekord, uvařili tam největší marmeládu na světě

Známá výrobkyně marmelád Blanka Milfaitová dnes překonala světový rekord. V minulosti získala už řadu ocenění a podle porotců mezinárodní soutěže dokonce vaří nejlepší marmeládu na světě. Teď se pokusila uvařit stolitrovou marmeládu - úspěšně. Dosavadní rekord byl poloviční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší marmeláda na světě

Největší marmeláda na světě | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

„Začali jsme už včera večer, kdy jsme uvařili všechny citrony, protože práce je na marmeládě opravdu hodně,“ popisuje Blanka Milfaitová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhala tvorba největší marmelády na světě, popisuje její autorka Blanka Milfaitová

Pro rekord si zvolila recept na citronovou marmeládu se šampaňským, přesně ten, který na světové soutěži marmelád ve Velké Británii získal několik zlatých medailí a titul Nejlepší marmeláda světa.

„Na dnešní marmeládu padlo téměř 50 kilogramů citronů a přes 20 litrů šampaňského. Citrony jsou z Itálie, kde jsme byli v pondělí na otočku, abychom měli opravdu pravé italské citrony,“ vysvětluje Blanka Milfaitová.

Největší marmeláda na světě vyžaduje i patřičný objem zavařovací sklenice, dnešní je přesně stolitrová.

Marmeláda za 200 tisíc

Podle Pavla, manžela Blanky Milfaitové se postupně vyrobí ještě další dva stejně velké kusy, o které už prý projevili zájem někteří „blázni“, mimo jiné i na výstavu.

Blanka Milfaitová je známá originálními marmeládami | Foto: Šárka Ševčíková

Sklenice s hotovým produktem bude stát téměř 200 tisíc korun a normálních marmelád by se do ní vešlo na 700.

Rekord ještě v nejbližších dnech přijede potvrdit zástupce Guinessovy knihy rekordů. Největší marmeláda světa bude k vidění přímo v kavárně na Srní.

ČTK, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme