V Úvalech u Prahy mají místostarostu z afrického Konga

Místostarostu původem z Afriky mají po letošních komunálních volbách v Úvalech u Prahy. Pochází z Konga a komunální politice se věnoval už v předchozím bydlišti v Ostravě. Až teď se ale dostal do vedení města. I když mnohem menšího, než je Ostrava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada města Úvaly, Alexis Kimbembe zcela vpravo

Rada města Úvaly, Alexis Kimbembe zcela vpravo | Foto: Úvaly u Prahy

„Dostal jsem na výběr tři možnosti, buď studovat v Rusku, Bulharsku, nebo Československu. Z východoevropských států byla tehdy Československo nejlepší volba,“ říká úvalský místostarosta Alexis Kimbembe.

Omlouvá se, že v češtině pořád hledá správná slova, ale rozumí všemu. A jak potvrzují jeho spolupracovníci, gramatiku má lepší než mnozí jiní.

Do Československa přijel v roce 1987. Bylo mu 25 let a dostal možnost díky stipendiu studovat ve východní Evropě. S výběrem země mu pomohl strýc, který tehdy studoval v NDR.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Úvalech u Prahy mají místostarostu z afrického Konga. Natáčela s ním Alena Rokosová

V Československu se mu líbilo a už zůstal. I když chvíli mu trvalo zvyknout si na zdejší stravu. Na koleji si prý s dalšími spolužáky z Konga zkoušeli vařit, ale stálo je to moc peněz, a tak si na české jídlo jednoduše zvykl. A teď patří guláš nebo knedlo vepřo zelo mezi jeho nejmilejší jídla. A ještě něco má rád - specifický český humor, který není pro každého.

V Ostravě studoval, pracoval, oženil se tam a také v roce 1997 vstoupil do ODS. Od roku 2002 byl dvě volební období zastupitel za Ostravu-jih.

„Tady jsou podmínky. V Africe takové podmínky nejsou. To je diktatura. Nic nemůžete prosadit. Mám politiku rád. Můžu něco změnit, nemusím jen nadávat,“ vysvětluje Kimbembe, co ho láká na komunální politice.

Když získal české občanství, nechal si jen dvě jména - Alexis Kimbembe. Jeho původní jméno je ale mnohem delší. Po vzoru legendární filmové série o básnících mu v Česku hodně lidí říká Mirečku. Doma mu říkají Gi a spolužáci mu zase říkali Víťo.

Dnes dvaapadesátiletý místostarosta pracoval 11 let v Kladně, kde po rozvodu poznal svou současnou přítelkyni a před pěti lety se za ní přestěhoval právě do Úval. Do zastupitelstva se dostal coby náhradník a hned na místo uvolněného místostarosty. Ale za celých 27 let, co žije v Česku, se do Konga ani jednou nevrátil.

„V Africe si každý myslí, že když jsem v Evropě, tak jsem bohatší. Každý ode mě čeká, že něco přinesu, nějaký dárek. A u nás rodina není jen otec, matka a sourozenci. Pro mě je jednodušší mamce něco poslat, zavolat,“ dodává Kimbembe s tím, že s rodinou je v kontaktu každý týden.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme