V Zahrádce je plastika faráře Toufara. Je to moje poslední velká socha, řekl Olbram Zoubek

Kněze Josefa Toufara, kterého ubili komunisté na den přesně před 67 lety, připomíná socha v zahrádeckém kostele svatého Víta, kde působil osm let před svým odchodem do farnosti v nedaleké Číhošti. Více než dvoumetrovou kovovou plastiku pro Zahrádku vytvořil sochař Olbram Zoubek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farář Josef Toufar od Olbrama Zoubka

Farář Josef Toufar od Olbrama Zoubka | Foto: Hana Mikulincová

„Je to moje poslední velká socha, už žádnou neudělám. Proto jsem rád, že právě tato poslední socha přijde sem," řekl Zoubek, který v dubnu oslaví jednadevadesáté narozeniny. Sochu se rozhodl vytvořit po přečtení knihy Miloše Doležala o páteru Toufarovi, jež ho dojala. Při vybírání místa se byl podívat i v Číhošti, ale tam už pomník je. Proto se rozhodl pro Zahrádku, kde navíc Toufar působil déle než v Číhošti.

Plastika měla mít původně podobu pátera Toufara. „Ale nešla mě," řekl Zoubek. Proto je to socha pro pátera Toufara. Sochař svou práci věnoval Národnímu památkovému ústavu, který kostel v Zahrádce spravuje.

V číhošťském kostele zazní opět Toufarova slova. Předpremiéru zde bude mít dokument o zázraku

Číst článek

„Nikdy jsme si nemysleli, že takový umělec, jako pan Olbram Zoubek, kterého si strašně vážím, udělá sochu pro našeho strýčka," řekla Toufarova praneteř Jitka Cvetlerová, která byla mezi několika stovkami hostů sobotní slavnosti.

Dvoumetrová socha stojí v sakristii kostela, za mřížemi. Podle Marka Hanzlíka to symbolizuje především tragický konec života duchovního. „Bylo poměrně složité umístit tu velkou sochu do malé místnosti, ale nakonec bylo zvoleno toto místo. Počítá se, že dveře do sakristie zůstanou v létě otevřené a páter Toufar bude přes mříž tímto klidným a vyrovnaným pohledem hledět na příchozí návštěvníky. Bude to symbol jeho krutého konce ve věznici, to znamená za mřížemi,“ řekl Hanzlík.

Kostel svatého Víta je jedinou stavbou, která se zachovala z městečka s 200 domy zbouraného v 70. letech minulého století kvůli stavbě vodárenské nádrže Švihov na řece Želivce. Pro pátera Toufara byla farnost v Zahrádce prvním působištěm, sloužil tam od roku 1940 do roku 1948. Kněz zemřel 25. února 1950 po mučení příslušníky StB, kteří se ho snažili donutit k přiznání, že v číhošťském kostele 11. prosince 1949 zinscenoval takzvaný zázračný pohyb kříže na oltáři.

farář Josef Toufar, socha | Foto: Hana Mikulincová

Na záchraně původně románského kostela v Zahrádce s památkáři spolupracuje spolek Přátelé Zahrádky, který shání peníze na opravy ve veřejné sbírce. Snahou spolku je, aby v kostele, který teď stojí na břehu přehrady, vznikl památník celé zátopové oblasti s expozicí připomínající působení pátera Toufara. Koncerty a vzpomínkové akce se v kostele konají od roku 2001.

farář Josef Toufar, socha | Foto: Hana Mikulincová

ČTK, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme