Ve Lhotě-Vlasenici na Pelhřimovsku zavedli kvůli chatařům polední klid

Od začátku června do konce srpna platí ve Lhotě-Vlasenici polední klid. Hlučet se v malé obci na Pelhřimovsku nesmí vždy od 12 do 14 hodin, víkendy a svátky nevyjímaje. Místní si opatření pochvalují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahradní sekačka

zahradní sekačka | Foto: Elena Horálková

Ticho po poledni přerušují jen kachny z nedalekého rybníka. Používat se nesmí sekačky, křovinořezy, motorové pily ani cirkulárky.

Vedení obce se pro zavedení poledního klidu rozhodlo po stížnostech obyvatel na víkendové chataře, kteří příliš pracovali na zahradě.

Zákaz ovšem není součástí oficiální vyhlášky. Tu by muselo schvalovat ministerstvo, a tak starosta občanům dvě hodiny klidu pouze doporučil. „Starosta tenkrát napsal dopis, kde požádal spoluobčany, aby byli ohleduplní a pokusili se to dodržovat,“ potvrzuje paní Milena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Lhotě-Vlasenici na Pelhřimovsku zavedli kvůli chatařům polední klid

Přestože případné hříšníky nelze nijak trestat, lidé prý polední klid většinou dodržují. „Protože se o to snažíme všichni, zvykli jsme si na to. Ve dvanáct každý skončí práci a vrátí se k ní zase za dvě hodiny,“ říká nezávislá místostarostka Jitka Langová.

Podle paní Mileny mají s poledním klidem problém spíše lidé, kteří se příliš nezapojují do života obce a nejsou v ní ani trvale hlášeni. „Lufťáci někdy hubují. Přijedou a má třeba začít pršet a oni potřebují posít. Ale podrobí se i tak,“ dodává.

Místostarostka Langová si myslí, že Lhota-Vlasenice je jednou z mála obcí na Vysočině, která polední klid zavedla.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme