Ve Zdoňově na Broumovsku řádí žháři. Místní se bojí o svůj majetek

V malé obci nedaleko česko-polských hranic hořelo v posledních třech letech šestkrát, naposledy před několika týdny. Způsobená škoda je téměř tři miliony korun. Pachatele sice policisté vypátrali, jeden ale zůstává na svobodě, druhý se má naopak z vězení vrátit. Podle místních je jen otázkou času, kdy začne znovu hořet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár ve Zdoňově

Požár ve Zdoňově | Foto: Luboš Maroušek

Obyvatele Zdoňova na Broumovsku ohrožuje série požárů. „Tady má každý strach, protože nevíme, co se stane,“ říká Luboš Maroušek, který se do Zdoňova přestěhoval před dvaceti lety. Naposledy hořelo právě vedle jeho domu, policie potvrdila škodu 750 000 korun.

Podle místních přitom požáry zakládají členové jedné rodiny. „Mají strach ze spousty věcí a zapalují věci, ve kterých nikdo není, jsou prázdné, opuštěné. Ale jejich motivace je těžko zjistitelná,“ doplňuje další člověk žijící ve Zdoňově Jan Jarý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Zdoňově na Broumovsku řádí žháři. Vypravil se tam reportér Václav Plecháček

Přestože zatím vždycky hořelo v opuštěných objektech, mají lidé strach i o své rodinné domy, chaty a chalupy. Snaží se je tak co nejvíce zabezpečit.

„Máme na domě kameru, v domě alarm a protipožární hlásiče. Obavy tam určitě jsou a jsou na místě,“ popisuje Martina Tauchmanová. I ona se obává okamžiku, kdy jednoho z členů problémové rodiny pustí na začátku října z vězení.

Žhář brzy na svobodě, petice nepomůže

Tam byl poslední dva roky právě za škody způsobené požáry. „Na základě obvinění a pak následné obžaloby z trestných činů porušování domovní svobody a poškození cizí věci se značnou škodou byl odsouzen k trestu odnětí svobody,“ potvrzuje mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Stížnosti obyvatel naposledy řešilo i zastupitelstvo města Teplice nad Metují, pod které Zdoňov patří. Lidé uvažovali i o petici, ta by ale podle Luboše Marouška byla zbytečná. „Chceme, aby šli pryč. Ale jak vám řeknou všechny instituce, s tím si nepomůžete.“

Podle lidí oslovených Českým rozhlasem je jen otázkou času, kdy ve Zdoňově začne hořet znovu. Nikdo si přitom nemůže být jistý, jestli to opět bude jen opuštěné stavení.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme