Vědci z havlíčkobrodského výzkumného ústavu chtějí pěstitele brambor navést na cestu bez chemie

Zemědělci můžou letos vypěstovat brambory bez chemie. Vědci z havlíčkobrodského výzkumného ústavu bramborářského pro ně po letech bádání vyvinuli hnojiva a přípravky rostlinného původu. Mají možnost je vyměnit za ty chemické, kterými doteď zamořují podzemní vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohdan Jůda drží Keřkovské rohlíčky. Brambory na salát

Bohdan Jůda drží Keřkovské rohlíčky. Brambory na salát | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

„To je ta třídička, která roztřídí ty brambory podle velikosti, ty největší se uchytí nahoře, to je nadkonzumní velikost, pak je konzumní a tady jsou ty nejmenší a to je vlastně odpad. A tohle vlastně se pak použije k sepsání doporučení pro zemědělce, “ říká výzkumný pracovník Milan Čížek.

Metodika pro letošní pěstební rok je čerstvě hotová a hlavní novinkou pro zemědělce je - máme hnojiva a prostředky k ochraně brambor, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hana Mikulincová navštívila havlíčkobrodský Výzkumný ústav bramborářský

„Konkrétně se to týká ochrany proti škodlivým činitelům, speciálně proti mandelince bramborové, kde se zkoušela řada přípravků, které jsou čistě na chemické bázi, ale máme nové přípravky, které jsou biologického charakteru, mají rostlinný původ a zjistilo se, že ta jejich účinnost není nikterak menší než u některých chemických přípravků, “ pokračuje Čížek.

Výzkumník dále vysvětluje, v čem jsou přípravky šetrnější: „Neobsahují takové množství chemických látek, ale jsou na rostlinné bázi, takže nepoškozují tolik životní prostředí a nejsou to ty látky, které už vlastně dneska jsou na indexu a v budoucnu je nebude možné v EU použít,“ říká Čížek.

Jak nové přípravky vznikly, naznačuje jednatel výzkumného ústavu bramborářského Jaroslav Čepl.

„Konkrétně se jedná o přípravky na bázi výtažku z jedné tropické rostliny, to je jeden přípravek a ten druhý - účinná látka vznikla fermentační činností jedné půdní bakterie, která je součástí běžné půdní mikroflóry.“

Pro tento rok dostanou zemědělci celkem tři metodiky. „Jedna se bude týkat i hnojení - použitím těch zlepšujících hnojiv taky dosáhnou toho, že nebudou takové ztráty toho dusíku vyplavovány do půdy a do vody,“ uzavírá Čížek.

Nová metodika pro pěstitele brambor je výsledkem pětileté práce výzkumníků na polích a v laboratořích. Jestli letos díky ní uberou na chemii, se dozvíme v průběhu roku.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme