Vedení Středočeského kraje v čele s Jermanovou ruší žákovské jízdné a proplácení poplatků

Noví středočeští radní zrušili na prvním zasedání takzvané žákovské jízdné. Podle koalice hnutí ANO, ODS, starostů a části TOP 09 je to nespravedlivá sociální dávka. Čtyřicet milionů korun, které tento rok na žákovské jízdné vyčlenila minulá krajská vláda, investuje hejtmanství do škol nebo školek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslava Pokorná Jermanová

Jaroslava Pokorná Jermanová | Foto: Jana Přinosilová

Vedení kraje také rozhodlo, že přestane proplácet poplatky za návštěvu lékařské a zubní pohotovosti. Středočeský kraj byl posledním, který úhradu regulačních poplatků úplně nezrušil.

Proplácení jízdného zavedlo někdejší sociálnědemokratické vedení kraje a byl o ně velký zájem. Dohromady hejtmanství za dobu fungování programu poslalo dětem, které dojíždějí každodenně do školy, 385 milionů korun.

Středočeský kraj povede Jermanová z ANO, Drábová pro ni nehlasovala

Číst článek

Nová koalice složená z hnutí ANO, starostů, ODS a tří zastupitelů za TOP 09 avizovala záměr zrušit jízdné hned po volbách. Opozice, kam nově patří právě ČSSD nebo KSČM, to kritizuje s tím, že šlo o výraznou podporu sociálně slabým rodinám.

„Myslím si, že to není dobré, že si na to žáci zvykli a že to skutečně studenti a žáky do škol přivedlo. Já bych to (zrušit) neporučoval, ale pokud se tak rozhodli, tak se uvidí,“ okomentoval rozhodnutí nové koalice někdejší náměstek pro školství Milan Němec z ČSSD.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme