Věřící v Kravařích se složili na nový zvon. Budou na něm jména válečných obětí

Kostel v Kravařích u Opavy bude mít nový zvon se jmény obětí druhé světové války. K 70. výročí osvobození se na něj složili místní lidé. Podle kravařského faráře se do současnosti podařilo vybrat zhruba 155 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel v Kravařích u Opavy

Kostel v Kravařích u Opavy | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Zvon by měl být umístěný spolu s ostatními ve věži kravařského kostela. „V tuto chvíli můžeme říct, že zvon bude mít 220 až 250 kilo,“ přiblížil farář Daniel Vícha.

„Byli bychom rádi, kdyby ten zvon zvonil vždy v neděli v poledne spolu s ostatními zvony, s nimiž bude sladěn,“ dodal farář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvon v Kravařích, který by měl připomínat padlé z 2. světové války, se zajímal redaktor Martin Knitl

Zájem mezi lidmi byl podle faráře okamžitý. „Je to památka,“ poznamenala žena, která by chtěla mít na zvonu jméno švagra. „Jsou hrdinové, vemte si, že švagrovi bylo15 let,“ doplnila žena.

Také Tomáš Peterek přispěl. „Dědečka bratr padl u Normandie, tak bych ho na tom zvonu taky rád měl, dědeček na něj vždycky vzpomínal, a myslím, že by to bylo i pěkné,“ poznamenal.

Už teď je však jasné, že bude problém všechna jména na zvon dostat, protože zájemců z řad potomků je víc než 150.

Martin Knitl, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme