Vesecký rybník v Liberci už nehrozí protržením, hráz se však musí opravit

Vesecký rybník v Liberci jen pomalu vydává svá tajemství. Před více než 160 lety ho vybudovali naši předci a hráz se opravovala prokazatelně pouze jednou. Teď začala hodně prosakovat, před jedenácti dny dokonce hrozila protržením. Po snížení hladiny rybníka už akutní nebezpečí nehrozí. Je teď ale nutné zjistit, kde je hráz porušená, a opravit ji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo poruchy hráze hledali potápěči a pracovníci Povodí Labe

Místo poruchy hráze hledali potápěči a pracovníci Povodí Labe | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Potápěči komunikují pomocí vysílaček. Všechny poruchy a důkazy o předchozích opravách hlásí řediteli jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslavu Jarouškovi.

"Asi 80 centimetrů pod kalem jsme našli něco kulatého. Myslel jsem, že je to přelitek betonu, ale on je to pytel s betonem. Takhle to zabetonovali. Na druhé straně jsme ještě nebyli, tenhle průzkum jsme měli mít hotový za tři čtvrtě hodiny, ale trvalo to dvě a půl hodiny čistého času, s přípravou čtyři a půl," popisuje jeden z potápěčů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poškozenou hráz Veseckého rybníka v Liberci zkoumali potápěči. U průzkumu byl exkluzivně i Český rozhlas.

Kdyby bylo nutné rybník kvůli opravám vypustit, musely by se slovit ryby, včetně obřího sumce, který tady je. Rybáři v čele s Janem Krupičkou ale nevědí, jak by to bezpečně udělali. "Největší problém je, že je tam metr bahna,“ říká Krupička.

„Buď se tam lidi dostanou, nebo ne. Když se tam nedostanou, mají ryby smůlu. Já přece nebudu obětovat lidské životy," upozorňuje Jaroslav Jaroušek.

Potápěči ale naznačili, že by snad bylo možné hráz opravit i bez vypuštění rybníka.

"Hlavně se neví. Já si ale myslím, že celý problém bude v tom, že voda mizí do trubky, která tady evidentně je, a stačilo by vyrobit špunt. Bude tam nějaká deska, která se vysunovala, když se točilo klikou, a zase se zasunovala zpátky. Ta deska může být buď prorezlá, pokud by byla ze železa, spíš ale bude ale z dubových prken a ta budou prohnilá. A tak to propouští vodu," vysvětluje Jaroušek.

Místo poruchy hráze hledali potápěči a pracovníci Povodí Labe | Foto: Ivana Bernáthová

Po ukončení potápěčského průzkumu stále nikdo přesně neví, jak celý rébus rozlousknout. Poruchy v hrázi se proto budou odhalovat i v nadcházejících dnech, konstatuje Jaroslav Rašín z protipovodňové komise magistrátu.

"Dnešní průzkum ukončujeme s tím, že bude nezbytné snížit hladinu vody až na úroveň vtoku do potrubí s tím, že vyčkáme, jaká bude tendence bez zásahu techniky. Pokud bude voda klesat stávajícím odtokem, tak ji necháme klesat pozvolna, přirozeně, pokud ne, nasadí se čerpadla a provedeme snížení hladiny uměle.“

Nutnost slovení ryb se podle něj ukáže až poté, co se zjistí, v jaké hloubce se nachází objekty, kterými voda vtéká do porušeného potrubí.

„Pokud budou dostatečně vysoko, abychom tam dostali techniku a zároveň nám zůstala dostatečná zásoba vody pro ryby, tak oprava bude možná, aniž by se lovilo. Budeme to vědět přibližně do 14 dnů, týdne,“ uzavírá Jaroslav Rašín.


Zvětšit mapu

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme