Veselí nad Lužnicí očekává kulminaci vody. Rožmberk se plní

Veselí nad Lužnicí očekává kulminaci vodní hladiny na řece Lužnici. Vodohospodáři kvůli tomu odvádějí část vody do rybníka Rožmberk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň ve Veselí nad Lužnicí

Povodeň ve Veselí nad Lužnicí | Foto: Filip Víšek

Vodohospodáři i nadále regulují průtok vody řekou Lužnicí. Využívají k tomu retenční kapacity rybníka Rožmberk, do kterého teď z Lužnice přitéká každou vteřinu přes 30 metrů krychlových. To je důležité pro Veselí nad Lužnicí, kde podle starosty Jaromíra Nováka teprve očekávají kulminaci hladiny Lužnice.

„Tu očekáváme v pozdním odpoledni. Na rozvodí je sto vteřinových kubíků vody, 30 se odklání na Rožmberk, zbytek jde k nám. Na soutoku Nové řeky s Nežárkou se potkává ještě s tím, co protéká Lásenicí. Dojde ještě k navýšení hladiny, nepředpokládám ale, že by to bylo více než 20 centimetrů,“ říká starosta Novák.

Podle ředitele Rybářství Třeboň Jana Hůdy se ale rybník Rožmberk plní. Do přelivu schází půl metru, rybáři proto chtějí zvýšit odtok až ke 30 kubíkům. Rozhodovat o tom bude v podvečer povodňová komise.

Další vlna vydatných dešťů zasáhne podle meteorologů v noci ze čtvrtka na pátek. Napršet by mohlo až 50 milimetrů vody během 24 hodin. Meteorologové budou předpověď postupně upřesňovat. O uplynulém víkendu napršelo v nejhůře postižených místech až 200 milimetrů vody.

Jan Kopřiva, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme