Více než 200 let stará čtvercová kasárna v Josefově stále nemají využití

Vedení Jaroměře stále hledá využití pro bývalá kasárna v Josefově. Čtvercový areál se zastavěnou plochou zhruba 15 tisíc metrů čtverečních původně využívala císařská armáda, naposledy tam pobývala sovětská vojska. Město spravuje památkovou zónu Josefov od 90. let. A právě kasárna představují velký problém – zatím se nenašel nikdo, kdo by do nich chtěl a mohl investovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zednická lžíce, rekonstrukce, přestavba

Zednická lžíce, rekonstrukce, přestavba | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Kasárna jsou v dobrém technickém stavu. Část maštalí by například mohla sloužit jako dílny pro studenty Střední průmyslové školy v Hořicích.

„Mají tady perfektní místo. Dá se to nasvětlit. Mají tady jednotlivé kóje. A takhle vlastně funguje skoro celý umělecký svět, že jim stačí vždycky jedna část,“ říká Lukáš Hudák ze sdružení Ochránci památek pevnosti Josefov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více než 200 let stará čtvercová kasárna v Josefově zatím nemají využití

Uvnitř budovy jsou neuvěřitelně dlouhé chodby a množství pokojů.

„Všimněte si té vojenské jednoduchosti, která by se dala opakovat na bytové jednotky nebo nějakou jinou polyfunkci. Okno, dveře, okno, okno, dveře, okno – máte to skoro jako básničku,“ dodává Hudák.

Podle ředitele Národního památkového ústavu v Josefově Jiřího Balského je v této jednoduchosti síla, ale i omezení. I on má představu o možném využití areálu:

„Kasárna, nemocnice, archivy, sklady, vysokoškolské koleje. Pokud možno nějaké jednotnější využití než příliš roztříštěné.“

Tyto možnosti jsou závislé na dobudování dálnice D11, která by do Josefova měla přivést průmysl a další lidi.

Podle starosty Jiřího Klepsy z Volby pro město už několik investorů od svých nápadů upustilo. „Ať už to byli návštěvníci z Británie, nebo Asie, tak ta rozlehlost a obří investice znamenala, že se už nikdy neozvali,“ upozorňuje.

Teď město oslovil investor s nápadem vybudovat v bývalých kasárnách sociální bydlení. Studenti Vysokého technického učení v Brně zase vypracovali model města ve městě.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme