Více rybníků a mokřadů. Vláda podpoří boj proti suchu, slíbil na jižní Moravě premiér

Vlna veder a nedostatek dešťových srážek, které poslední dobou trápí především jih Moravy, budou tématem zítřejšího zasedání vlády. Během dnešní návštěvy kraje to slíbil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Vláda podle premiéra řešení zatím spíše hledá. Bohuslav Sobotka pouze konstatoval, že Českou republiku problémy spojené s globálním oteplováním opravdu zasáhnou.

Stát se prý má zaměřit hlavně na to, aby krajina zadržela co nejvíce vody, která z Česka odtéká. A to je voda z řek, které tu pramení, nebo spadne v dešťových srážkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při návštěvě jižní Moravy slíbil premiér podporu státu v boji proti suchu, informuje Kateřina Pichalová

„Budeme hledat možnosti, jak například vytvářet malá vodní díla, to znamená přirozená vodní díla. Jak zadržet vodu v podobě například rybníků, mokřadů,“ poznamenal Sobotka.

„Nechystáme se určitě stavět nějaké veliké přehrady, ale budeme hledat možnosti, jak přispět k tomu, aby krajina neztrácela absorpční schopnost, abychom byli schopni vodu v České republice udržet.“

Konkrétní řešení, které by vláda našla hned zítra, premiér přímo neslíbil, ale podle něj je nutné problém začít řešit co nejdříve.

Vláda projedná možnosti zmírnění dopadů sucha. To letošní je nejhorší za 12 let

Číst článek

Na některých místech republiky už platí zákaz odběru povrchové vody. Ten vyhlásil před týdnem například Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku.

Vodárenské společnosti už řeší i žádosti lidí, kteří chtějí přivézt cisternu s vodou, protože jim vysychají studny.

Nejhůře jsou na tom toky bez přehrad

Problémy jsou i na řekách. Aktuálně je nejhorší situace na menších tocích. Tam, kde jsou přehrady, většinou problém není, protože vodohospodáři upouštějí a v nádržích je zatím vody dostatek.

Ale situace je nejproblematičtější například na řece Moravě ve Strážnici. Téměř vyschlé jsou i drobné vodní toky, jako je Velička, ta má jen 8 procent vody oproti tomu, co v ní v červenci teče běžně.

Stejně vyschlá je i říčka Rokytná v Moravském Krumlově.

Aby se naplnily zdroje podzemní vody, muselo by vydatně pršet minimálně dva dny, což ale podle předpovědi reálné není.

Pohled na rákosí | Foto: Markéta Vejvodová

mkp, Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme