Vinařem roku se na Žofíně stalo Zámecké vinařství Bzenec. Porota se shodla jednohlasně

Nejlepším tuzemským vinařem roku 2016 je Zámecké vinařství Bzenec. Vítěze vybrala v pražském Paláci Žofín mezinárodní porota složená z nejvýznamnějších degustátorů světa. Do čtrnáctého ročníku soutěže se přihlásili vinaři s více než šesti sty vzorky vín. To je o sto vzorků víc než loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve 14. ročníku soutěže Vinař roku zvítězilo Zámecké vinařství Bzenec (na snímku z roku 2015 je technolog Vojtěch Vít ve sklepích zámeckého vinařství)

Ve 14. ročníku soutěže Vinař roku zvítězilo Zámecké vinařství Bzenec (na snímku z roku 2015 je technolog Vojtěch Vít ve sklepích zámeckého vinařství) | Zdroj: ČTK

„Jsme překvapeni. A mile překvapeni,“ popisuje dojmy majitel vítězného vinařství Jiří Kaprálek. Jejich vína dostala v minulosti již několik cen, včetně těch zahraničních.

Titulu Vinař roku 2016 si ale Kaprálek prý obzvlášť váží: „Je to něco, co může u veřejnosti vstoupit do povědomí. Bude si spojovat naše vinařství a naší značku s kvalitou vína. A ta je vysoká."

Přehrát

00:00 / 00:00

Vítěze soutěže Vinař roku vybrala porota v pražském Paláci Žofín. Byl u toho Tomáš Bystrý

Podle porotkyně a zároveň jediné české držitelky titulu Master of Wine Lenky Sedláčkové se porota na vítězi shodla jednohlasně:

„Hodnocení probíhá tak, že nevíme, co hodnotíme. Nemáme žádné jiné informace kromě ročníku. Toto víno nemohlo být nic jiného než ryzlink. Bylo to tak hrozně typické a minerální, že to bylo úžasné.“

Češi ročně průměrně vypijí 20 litrů vína na osobu, což je více, než kolik tuzemští vinaři vyprodukují. Většina vín se tak musí dovážet ze zahraničí.

Podle degustátora a organizátora soutěže Vinař roku Petra Marka mají tuzemští vinaři mnohem obtížnější podmínky než ti ze západní Evropy.

„Díky tomu, že vinaři od války častokrát o své vinice přišli, a pak se k nim navraceli až po restitucích, nebo si je museli znovu kupovat a investovat do nich značné prostředky, tak ta vinařská tradice byla silně přerušena. Dnes se zejména malí a střední vinaři snaží tuto chybu napravovat,“ uvedl Marek.

I přesto si malí a střední vinaři žádné ocenění neodnesli. Druhé místo v soutěži Vinař roku obsadilo Vinařství Volařík Mikulov, třetí si odnesly Vinné sklepy Valtice. Do finálové osmičky se ovšem dvě rodinná vinařství dostala.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme