Vinaři začali s řezem révy, na celé Moravě musí ostříhat přes 16 tisíc hektarů keřů

Vinice začali tento týden stříhat také nedaleko Kojetic na Moravě. Do jediných vinohradů v kraji Vysočina se každoročně sjíždějí stříhači z celého okolí. Pracovníci tam musejí ručně upravit celkem pět hektarů révy, to ji zabere zhruba čtyři měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

víno

víno | Foto: stock exchange

Traduje se, že první řez vinné révy udělal ve starověkém Řecku oslík, když keř okousal. Dnes se v sádeckém vinohradu upravuje réva zahradními nůžkami.

Proč se rostliny stříhají, vysvětluje majitel sádeckého vinohradu a bronzový mistr republiky v řezu révy vinné Luboš Lampíř.

„Réva rodí na jednoletém dřevě, takže staré dvouleté dřevo, ze kterého vyrůstá, odstraňujeme a používáme to jednoleté. Takže tento celý tažeň, který nám loni sloužil, dnes celý odstraníme,“ popisuje Lampíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vinaři začali s řezem vinné révy. Na celé Moravě musí ostříhat přes 16 tisíc hektarů keřů. Vyzkoušel si to také reportér Michal Malý

Za den jsou prý schopni ostříhat malými zahradnickými nůžkami na 500 hlav. Podle něj je ale nejdůležitější mít kvalitní nářadí.

„Jak říkají staří vinaři z Rakouska a tady z jižní Moravy, můžeš ostříhat za den 500 hlav, ale nesmí tě bolet ruka. A ta tě nebolí tehdy, když máš dobré nůžky,“ upozorňuje majitel sádeckého vinohradu.

Pracovníci poté vytahují odřezky z takzvané drátěnky a zároveň ji čistí od úponek. Najednou je keř krásný a čistý, říká Luboš Lampíř.

„Nejhezčí vinohrad je v zimě, ořezaný. Když pak napadne sníh, tak je nejčistší,“ dodává bronzový mistr republiky v řezu révy vinné.

Na celé Moravě musí vinaři ostříhat více než 16 tisíc hektarů vinic a neexistuje na to žádná mechanizace. Veškerou práci tak dělají ručně.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme