Voda na tocích jižní Moravy klesá. Druhý povodňový stupeň hlásí jen Jevišovka

Víkendový vytrvalý déšť způsobil na mnoha místech ČR velké problémy. Nejhorší situace byla na Vysočině, v části Pardubického kraje a také v Jihomoravském kraji. Nyní platí druhý povodňový stupeň už jen na jihomoravské Jevišovce, která se v neděli vylila ze svého koryta. Podle vodohospodářů by se situace měla dál zlepšovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda proudící z vodní nádrže Jevišovice korytem potoka Jevišovka

Voda proudící z vodní nádrže Jevišovice korytem potoka Jevišovka | Foto: Martina Pelcová

V okolí jihomoravské Jevišovky celou noc zasahovaly stovky hasičů. Na celém svém toku dosáhla Jevišovka třetího povodňového stupně.

V Hrušovanech nad Jevišovkou kulminovala řeka okolo čtvrté hodiny. Řeka se rozlila hlavně do okolních polí. „Máme tady hasičské jednotky, které dočerpávají vodu v nejníže položených místech našeho města,“ popisoval v noci nezávislý starosta Miroslav Miloš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidem i obcím postiženým povodněmi pomůže i Jihomoravský kraj, řekl na Radiožurnálu hejtman kraje Michal Hašek z ČSSD.

Na práci měli hasiči hlavně odčerpávání vody z přeplněné dešťové kanalizace. Kromě toho natekla voda i do několika sklepů. Noc mimo své postele strávili Jevišovicích na Znojemsku obyvatelé deseti domů, které zaplavila voda.

„Levý přítok Jevišovky vlastně zaplavil potok, který překročíte suchou nohou. Obyvatelé jsou nyní u příbuzných, ale všichni s napětím očekávají, co bude dál. Protože samozřejmě mají starost o své nemovitosti," popsal dopoledne situaci tamní nezávislý starosta Pavel Málek.

Voda v Jevišovce klesla nad ránem na druhý povodňový stupeň a každou hodinu se hladina v nejkritičtějších místech sníží zhruba o sedm centimetrů. Podle vodohospodářů by se situace měla dále zlepšovat. Stoletá voda odtéká do nádrže Nové mlýny.

„Vzhledem k očekávaným místním srážkám očekáváme na povodněmi zasažených tocích postupnou stabilizaci hydrologické situace. Na celém toku Jevišovky očekáváme poklesy hladin, a to v důsledku snižování odtoku z nádrží v horní části povodí. Ve večerních hodinách předpokládáme i zde pokles pod druhý stupeň povodňové aktivity,“ uvedl ČHMÚ.

Rozlité koryto Jevišovky u mostu z Jevišovic do Střelic | Foto: Martina Pelcová

Za neděli jihomoravští hasiči kvůli dešti a rozvodněným řekám vyjížděli k více než 130 událostem.

Velké problémy měli například v kempu U Langrů u Dolních Věstonic. Tam se včera utrhl asi dvacetimetrový svah a zřítil se přímo na dva karavany v kempu. Policisté museli evakuovat dvacet lidí, a jednu ženu dokonce odvezla záchranka.

Silnice, pod kterou se půda sesunula, byla uzavřena a zůstane tak zřejmě ještě několik týdnů. Zkontrolovat to tam bude muset statik a další odborníci.

Hašek slíbil pomoc

Na místo se pojede podívat i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek z ČSSD. „Souvisí to také s krajskou komunikací, která je bezprostředně nad tím svahem. Budeme zjišťovat, jak je tam teď situace stabilní z hlediska geologa a statika,“ uvedl v Ranním interview Radiožurnálu.

Hašek také slíbil, že lidem i obcím postiženým povodněmi pomocnou ruku nabídne i Jihomoravský kraj. „Samozřejmě vyčíslit škody půjde až po tom, co opadne voda. Budeme to rozlišovat na škody jednotlivců, vedle toho se budou počítat škody na veřejné infrastruktury. Pomůžeme obcím s odstraňováním škody a zejména s opravami poškozeného obecního majetku,“ řekl.

Lidé teď dostanou potřebnou techniku na úklid vytopených domů. „Budou jim dodány vysoušeče, eventuálně čerpadla, na tom se pracuje prostřednictvím hasičského záchranného sboru,“ dodal Hašek.

Tomáš Jelen, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme