Voda teče obyvatelům Bukovce na Frýdecko-Místecku jen několik hodin denně

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu zůstávají v Bukovci na Frýdecko-Místecku na veřejných místech zásobníky s pitnou vodou. Z obecního vodovodu totiž voda teče jen pár hodin ráno a pár hodin večer a některým domácnostem, které mají vlastní studny, už voda také došla. Podle místních jde o největší sucho za posledních více než 50 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zhoř na Jihlavsku je bez pitné vody

Zhoř na Jihlavsku je bez pitné vody | Foto: Daniel Zach

Původní zdroj pro obecní vodovod vyschl a nový vrt není tak vydatný, aby pokryl plnou spotřebu Bukovce.

Během dne si obyvatelé nejvýchodnější obce v Česku mohou vodu nabírat na veřejných místech ze zásobníků. Voda navíc dochází i lidem, kteří mají svoje studny.

„Některé spolky, třeba 10 až 12 chalup, které jsou napojeny na jeden zdroj a mají zapnutou vodu tak dvě hodiny denně, byly i několik dnů úplně bez vody. Takže určitě cisterny budeme potřebovat. Zatíží to obecní rozpočet, ale zásobovat musíme,“ říká místostarosta Josef Byrtus (nestraník, kandidoval za KDU-ČSL).

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bukovci na Frýdeckomístecku teče lidem voda jen několik hodin denně

Voda z vrtu končí v rezervoáru. „Zkusíme teď zjistit pro nás klíčovou informaci – kolik je od přepadu vlastně ta hladina a kolik nám ubylo. A podle toho můžeme pouštět lidem, nebo musíme naopak vodu zastavit,“ vysvětluje Byrtus.

Čidlo se dotklo hladiny a výsledek místostarostu nepotěšil. Dosud pouštěli vodu po čtyřech hodinách ráno a večer. I to je teď ale moc.

„Odhaduji to tak na dvě hodiny ráno a dvě hodiny večer,“ konstatuje Byrtus. Dennodenní problémy s vodou řeší i paní Anna z obchůdku u cesty.

„Jsem vděčná za večerní vodu, že si ten obchod třeba očistíme. Ráno ta voda není až tak akutní, protože zase máme rodinný domek. Tam se člověk omyje, všechno si udělá. I když tam také nemáme vodu, máme soukromý malý vodovod, takže není přítok,“ upozorňuje.

Dodává, že doma jim pouští vodu dvakrát za týden na pár hodin. Záchranou je tak nejbližší cisterna, která stojí u obecního úřadu. Obyvatelé Bukovce si každopádně přejí deštivý podzim.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme