Voda v Brně je do odvolání pitná jen po převaření, objevily se v ní bakterie

Až do odvolání není pitná voda v Brně. Použít se dá pouze po převaření. Důvodem je výskyt bakterií, podle Brněnských vodáren a kanalizací zaznamenaných jen v malém množství. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek upozornil, že problém s pitnou vodou se kromě Brna může týkat také dalších 43 obcí. Podle hygieniků riziko není akutní a opatření jsou pouze preventivní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pitná voda

Pitná voda | Foto: Fotobanka Pixabay

Společnost Brněnské vodárny a kanalizace, která dodává pitnou vodu asi milionu lidí z Brna a okolí informovala, že v pitné vodě zjistila nízký výskyt koliformních bakterií.

„Po nahlášení a konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí Jihomoravského kraje vyhlašují pitnou vodu dodávanou do vodovodní sítě zásobované z brněnské vodárenské soustavy za pitnou pouze po převaření a to s okamžitou platností až do odvolání,“ píše v prohlášení Petr Šindler, který je pověřený zastupováním generálního ředitele.

Seznam obcí, kde je voda pitná jen po převaření:
Bílovice nad Svitavou
Blažovice
Blučina
Drásov
Hajany
Holasice
Hrušovany u Brna
Jinačovice
Kaly
Kanice
Kobylnice
Malhostovice
Nesvačilka
Omice
Opatovice
Ořechov
Otmarov
Podolí
Ponětovice
Popovice
Popůvky
Prace
Přísnotice
Rajhrad
Rajhradice
Rebešovice
Rozdrojovice
Řícmanice
Sokolnice
Střelice
Šlapanice
Telnice
Těšany
Troubsko
Újezd u Brna
Újezd u Tišnova
Unkovice
Vojkovice
Zahrada
Žabčice
Žatčany
Židlochovice

Vodárny okamžitě zvýšily dávku dezinfekčního činidla, které se do pitné vody přidává a začaly také s intenzivním proplachováním páteřních řadů vodovodní sítě. To může způsobit krátkodobé zakalení dodávané vody.

„Nejde o havárii ani o poškození kanalizace, zakalení vody se může objevit všude,“ uvedla Hana Pokorná z Krajské hygienické stanice. Za přemnožení bakterií může teplé počasí.

Hygienici upozorňují, že ve vodě se vyskytuje pouze malé množství bakterií, které ve vyšší koncentraci mohou způsobovat například zažívací potíže, průjmy, zvracení, v horším případě také teplotu. Zdá se, že pro zdravého člověka by nemělo být menší množství vody kritické, přesto musí lidé vodu převařovat, pokud jí chtějí pít.

Rizikové skupiny: senioři a malé děti

Jak ale upozorňuje Martina Řepková z Ústavu chemie a technologie ochrany životního prostředí Vysokého učení technického v Brně, na pozoru by se měli mít hlavně senioři a také rodiče malých dětí. „Jsou to rizikovější skupiny, stejně jako lidé s posunutou imunitou. Vypití stejného objemu vody, který dospělému zdravému člověku neublíží, může být pro tyto skupiny rizikovější,“ konstatovala Řepková.

Nejde ale pouze o vodu z kohoutku, pozor by si lidé měli dát také například při omývání potravin vodou nebo při umývání nádobí. Ani silnější dezinfekční nebo čisticí prostředek totiž nemusí znamenat zničení veškerých bakterií a je tak lepší i nádobí umývat převařenou vodou.

Zástupci Brněnských vodovodů a kanalizací (BVaK) na tiskové konferenci informovali, že výskyt bakterií odhalili při pravidelné analýze vzorků odebraných v pondělí v brněnských čtvrtích Žebětín a Komín, které jsou zásobované vodou z Vírské přehrady.

Ačkoliv vzorky pocházely z pondělka, až do včrejška trval jejich rozbor. Je tedy možné, že znečištěnou vodu lidé pili už od pondělka. Zároveň ale vedení BVaK upozorňuje, že tyto bakterie jsou poměrně běžné a jedná se pouze o nízký výskyt. Zákon ale vodárenské společnosti nařizuje, aby preventivní opatření přijala okamžitě.

Veronika Skálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme