Voda v Brně je znovu pitná i bez převaření, bakterie v ní nejsou

Voda v Brně je znovu pitná i bez převaření. Brněnské vodárny a kanalizace odvolaly doporučení platné od čtvrtka. Analýzy nepotvrdily další výskyt koliformních bakterií zaznamenaných v nízkém množství ve starších vzorcích. Novinářům to oznámil primátor Petr Vokřál (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

Nutnost převařovat vodu se týkala také 43 dalších obcí kolem Brna. Přesnou příčinu problémů vodárny ještě zjišťují. Nejspíš byl na vině nižší obsah chlorové dezinfekce ve vodovodní síti.

„Co bylo jeho příčinou, bude předmětem zkoumání. Mohla to být vysoká teplota, mohla to být kvalita vody dodávané z jímacích území, z úpravny vody, ten problém je dosti široký,“ uvedl Petr Šindler, pověřený zástupce ředitele vodáren.

Podnik od čtvrtka zesílil chlorování a provedl mimořádnou dezinfekci hlavního vodojemu v Čebíně i dalších osmi vodojemů. Pro vodárny bude několik posledních dní také poučením do budoucna. „Budeme tuto akci pečlivě vyhodnocovat a zcela jistě to bude znamenat změnu našich interních postupů,“ řekl Šindler. Podniku se například ve čtvrtek pod náporem návštěvníků zhroutil web.

Kvůli pochybnostem o kvalitě vody se v Brně skokově zvýšil zájem o vodu balenou v lahvích i barelech. Řetězce posílily dodávky, přesto v některých obchodech neochucená voda nárazově chyběla. Hygienici v minulém týdnu nezaznamenali zvýšený výskyt průjmových onemocnění. Převařování vody brali spíše jako prevenci.

U dvou vzorků kohoutkové vody z pondělka ukázaly následné testy výskyt koliformních bakterií v nízké koncentraci. Podle hygieniků nešlo o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi. V kontrolních vzorcích, jejichž rozbory trvaly tři dny, se už žádné bakterie neobjevily.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme