Voda v části Dejvic a Bubenče není pitná, střevní potíže postihly desítky lidí

Voda v části pražských Dejvic a Bubenče není pitná a lidé by ji neměli používat ani na vaření, ani při čištění zubů, a to minimálně do pondělního poledne. Mýt a prát ve vodě ale můžou. Obyvatele v postižené lokalitě o tom informovaly Pražské vodovody a kanalizace a oblast začaly zásobovat vodou z cisteren. Společnost tak reagovala na zvýšený výskyt průjmových onemocnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda v Dejvicích a Bubenči není pitná, PVK oblast zásobují pomocí cisteren

Voda v Dejvicích a Bubenči není pitná, PVK oblast zásobují pomocí cisteren | Zdroj: ČTK

„Od noci do této chvíle jsme převezli kolem 50 lidí z oblasti Bubenče a Dejvic se střevními potížemi do nemocnic. Kromě toho dávají naše dispečerky rady po telefonu,“ řekla mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

Pomoc lékařů už vyhledalo přibližně 130 lidí. Část z nich přijala i Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovicích. Tamní pohotovost měla od včerejšího večera šest desítek případů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potíže během pár hodin až dnů odezní, lidé by neměli přestat pít, radí primářka infekčního oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová

„U pacientů jsou shodné příznaky – nejprve přichází nevolnost, potom zvracení, průjem a s tím související oslabení organismu. Nejedná se o žádné závažné stavy, které by si vyžádaly hospitalizaci,“ upřesňuje mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Omezení se týká zhruba 32 tisíc lidí v území ohraničeném těmito ulicemi:

Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstí Pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.


Obyvatele na nebezpečí upozorňují hlášení v ulicích i od strážníků. „Informujeme ze služebních vozidel pomocí tlampačů, že voda je nepitná, že jsou přistaveny cisterny s pitnou vodou, aby se informace co nejrychleji dostaly k občanům,“ potvrzuje mluvčí pražské městské policie Rudolf Rubeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé v pražských Dejvicích trpí průjmy a zvracením. Může za to kontaminovaná voda z vodovodu. Natáčela Veronika Neprašová

Školy se nezavřou

Restaurace a obchody v místě by podle epidemioložky Zdeňky Jágrové měly přizpůsobit nebo omezit svůj provoz tak, aby neohrozily zákazníky. Školy se podle ní zítra určitě nezavřou.

„PVK odpojily jeden z vodovodních řadů, který podezírají, že se podílel na možné kontaminaci. Druhou část vodovodního řadu dostatečně nachlorovali, takže voda má parametry vody užitkové a rozhodně není riziková pro obyvatele ani pro školáky,“ vysvětluje Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice.

Jestli zítra zůstanou školy a školky zavřené, se rozhodne ráno na krizovém štábu Prahy 6.

Obyvatelé části Dejvic a Bubenče musí pro vodu k pojízdným cisternám, tzv. voznicím | Foto: ČTK

Příčina znečištění zatím neznámá

Pražské vodovody a kanalizace už začaly s rozsáhlým proplachováním vodovodní sítě a takzvanou hygienizací. Vodohospodáři kontrolují kvalitu pitné vody, výsledky rozborů zveřejní v pondělí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prvních výsledcích rozborů vody, které prokazují kontaminaci koliformními bakteriemi, mluvila epidemioložka z pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

„PVK provádějí rozbory už z pátku. První výsledky, páteční, prokazují kontaminaci koliformními bakteriemi. Dále se výsledky upřesňují a doplňují. Znovu se odběry prováděly v sobotu i dnes,“ říká epidemioložka z pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Přesný důvod znečištění vody zatím vodohospodáři neznají. „Může tam být nějaká nelegální přípojka. Probíhala tam oprava jednoho z vodovodních řadů. My opravdu v tuto chvíli netušíme, co za tím stojí,“ uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme