Voda v Dejvicích a Bubenči už je pitná, potvrdily výsledky rozborů

Voda v pražských Dejvicích a Bubenči je po čtyřech dnech opět pitná. Čistotu vody potvrdily rozbory vzorků. Jejich výsledky oznámila na pražském magistrátu epidemioložka hlavního města Zdeňka Jágrová. Cisterny v ulicích zůstanou do víkendu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Dejvicích a Bubenči museli několik dní chodit pro vodu k cisternám

Lidé v Dejvicích a Bubenči museli několik dní chodit pro vodu k cisternám | Zdroj: ČTK

„Všechny výsledky vyšetření, které jsme prováděli v souvislosti s výskytem epidemie v části Dejvic, jsou negativní. Jak výsledky vyšetření bakteriologické, tak virologické,“ uvedla Jágrová.

„Voda bude prohlášena za pitnou a možnou ke konzumaci v obvyklém rozsahu. Ještě bude několik týdnu zvýšeně chlorována,“ dodává epidemioložka.

„Je to preventivní opatření a bude záležet na vývoji situace, ale není to nic, čeho by se museli lidé obávat,“ říká mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Chloru bude ve vodě více, než je běžné, ale jeho množství bude podle Jágrové stále v normě. Lidem doporučujem, aby před pitím vodu nechali ještě pár minut odtéct, aby se potrubí pročistilo.

Cisterny s vodou zatím v ulicích zůstanou. „Budou tam určitě do víkendu, a to kvůli dopravní situaci v Praze. Budeme je odvážet v sobotu a v neděli,“ potvrdil Mrázek.

Opozici se postup města nelíbí

Informaci o nezávadnosti vody předcházela dnes na magistrátu poměrně dlouhá debata, hlavně kvůli způsobu zařazení tohoto bodu do programu.

Opozičním zastupitelům se nelíbilo, že by se tento bod měl projednávat až na konci jednání, jak původně navrhovala primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Požadovala, aby přišel na řadu hned na začátku.

„Praha měla svolat krizový štáb okamžitě, užít všechny své síly a prostředky na to, aby informaci o tom, proč to je, získala co nejdřív. Aby se závada co nejrychleji odstranila, ale hlavně proto, aby informovala celé město, jaké to je riziko a zabránila šíření nějaké paniky,“ vysvětlil bývalý primátor Bohuslav Svoboda z ODS.

Pražský magistrát čelí kritice opozice kvůli situaci s vodou na Praze 6

Číst článek

Koaliční zastupitelé ale tvrdili, že není důležité, kdy se budou celou věcí zabývat, vzhledem k tomu, že situace v Dejvicích je už stabilizovaná. Podle pražské zastupitelky a také místostarostky Prahy 6 Petry Kolínské ze Strany zelených se opozice jen snažila nahnat politické body.

„Je to jenom pro informaci. Tady nic nemůžeme vymyslet, nemůžeme nic rozhodnout, v ničem Praze 6 pomoct. V 65členném týmu nevymyslíte žádné vylepšení postupu, který jsme teď zvolili. Je to prostě politická nedospělost,“ tvrdí Kolínská.

PVK: Situaci se zabránit nedalo

Podle dalších městských částí by se každopádně měla Praha z celé situace poučit a vyjednat si s Pražskými vodovody a kanalizacemi jak mnohem rychleji v takových případech předávat informace.

Pražské vodovody a kanalizace teď plánují důkladnou revizi technických plánů potrubí. Ředitel společnosti ale řekl, že zabránit se takové situaci nedalo.

Voda z vodovodu nebyla několik dní pitná kvůli vyšší koncentraci koliformní bakterie | Foto: ČTK

Na Praze 6 bylo pět dní bez pitné vody zhruba 32 tisíc lidí. Asi dvě stovky lidí vyhledaly lékařskou péči, někteří z nich skončili v nemocnici. Pražské vodovody a kanalizace už dostaly od desítek občanů žádosti o odškodnění.

Radnice Prahy 6 chce kvůli závadné vodě podat trestní oznámení na neznámého pachatele. „Z našeho pohledu tam může docházet k naplňování skutkové podstaty několika trestných činů,“ řekl starosta Ondřej Kolář z TOP 09.

ČRo, Veronika Neprašová, Edita Valentová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme