Voda v prachatické nemocnici je kontaminovaná, pacientům se nic nestalo

V pitné vodě pro nemocnici v Prachaticích se objevila odpadní voda z kanalizace. Zařízení kvůli tomu muselo zajistit náhradní zásobování vodou a odložilo také plánované operace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cisterna s pitnou vodou

Cisterna s pitnou vodou | Foto: Radana Schaeferová

Podle ředitele prachatické nemocnice Michala Čarvaše znečištění odhalili pracovníci údržby ráno.

„Zjistili jsme, že ta voda zapáchá. Takže jsme to začali okamžitě řešit a zastavili jsme přívod kontaminované vody, kde došlo k havárii kanalizačního potrubí mimo areál nemocnice a voda z kanalizace prosákla do studny, která zajišťuje pitnou vodu v naší nemocnici,“ vysvětluje Čarvaš.

Jak dodává, lidem, kteří s vodou přišli do kontaktu, se zatím nic nestalo. „Nemáme zprávu, že by se komukoliv cokoliv stalo, lidé vodu spíš nevypili, protože v okamžiku, kdy k ní přičuchli nebo se příblížili, tak cítili zápach,“ říká ředitel.

Nové obědy z nezávadné vody

Prachatická nemocnice také podle něj okamžitě stáhla veškeré jídlo, které se uvařilo. Od vodárenské společnosti získalo zařízení cisternu s pitnou vodou, z které pak uvařilo nový oběd. Každý pacient a zaměstnanec pak dostal balenou vodu v PET lahvi.

Nemocnice zastavila příjem pacientů a zrušila celý plánovaný program operací, a to až do konce týdne. Akutní pacienty převáží do jiných jihočeských nemocnic. Pacienty na dialýze nemocnice odvezla do okolních zařízení a provozy náchylné na vodu se snaží nevyužívat, aby se nekontaminovala ta zařízení, která nemocnice má.

Voda z kohotků v nemocnici teče. Normálně také podle ředitele funguje sprchování nebo splachování na záchodě, protože nemocnice přepojila svůj vodovodní řad na vlastní vrt. „Vodu ale považujeme pouze za užitkovou, protože potrubí, kterým se voda dopravuje, mohlo být kontaminováno právě závadnou vodou,“ dodává ředitel.

V nemocnici byli také hygienici, kteří odebrali vzorky vody z kohoutků. Výsledky analýzy zatím nejsou známé, podle hygieniků by měly být hotové do tří dnů. Do té doby bude prachatická nemocnice používat vodu balenou a z cisteren. Vedení nemocnice také uvedlo, že zdravotnické zařízení bude schopné obnovit plný provoz nejdříve v pátek.

Václav Malina, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme