Voda v pražských Dejvicích a Bubenči stále není pitná, jsou v ní bakterie i viry

Zákaz pití kohoutkové vody v pražských Dejvicích a Bubenči nadále platí. Hygienici podle předběžných výsledků testů zjistili, že odebrané vzorky nejsou v pořádku ještě na pěti místech. Pitná voda proto nepoteče ani dnes. Úplné výsledky rozborů vody budou zveřejněny před polednem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda v Dejvicích a Bubenči není pitná, PVK oblast zásobují pomocí cisteren

Voda v Dejvicích a Bubenči není pitná, PVK oblast zásobují pomocí cisteren | Zdroj: ČTK

Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáše Mrázka proplachování vodovodu a chlorování pomohlo a znečištění už je mnohem menší.

„V průběhu dnešního dne se voda v Dejvicích stále nebude moci používat jako pitná, i když kvalita vody v celé síti se výrazně zlepšila,“ řekl.

„Bohužel na některých místech stále máme zbytkové hodnoty koliformních bakterií, a pokud nebudou nulové hodnoty úplně všude, vodu nemůžeme označit za pitnou,“ dodal Mrázek.

Koliformní bakterie žijí v trávicím ústrojí různých živočichů včetně člověka. Pokud se vyskytují ve vodě, znamená to, že je znečištěna fekáliemi. Koliformní bakterie mohou způsobit průjmy, zvracení a nevolnost.

V odebraných vzorcích jsou vedle bakterií navíc i viry. „Ve výsledcích virologického vyšetření elektronovým mikroskopem je záchyt jak norovirů, tak bakterií,“ upřesnila epidemiložka Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice.

Rozbory ukázaly kontaminaci třeba na vysokoškolských kolejích ČVUT. Vodu tak stále nelze používat ani na vaření, při čištění zubů nebo mytí obličeje. Podle PVK by lidé měli kvůli rychlejšímu pročištění vodovodů nechat vodu volně téct z kohoutku, vodné a stočné se jim nebude účtovat.

Voda je znečištěná od pátku, lidé kvůli ní měli zejména o víkendu střevní potíže. Od neděle je tak v oblasti Dejvic a Bubenče bez pitné vody asi 32 tisíc lidí, náhradní zásobování zajišťuje PVK pomocí cisteren v ulicích.

Kvůli závadné vodě v Praze 6 ošetřili záchranáři už přes 70 lidí

Číst článek

Radnice Prahy 6 začala také v pondělí vozit pitnou vodu do škol a domů seniorů a v úterý ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Školy a školky v Dejvicích a Bubenči fungují v omezeném provozu, většina restaurací je otevřená.

Příčinou znečištění vody byl pravděpodobně pokles tlaku ve vodovodu při běžné údržbě. Do vodovodního řadu tak byla nasáta stojatá voda s bakteriemi ze slepé přípojky, která není nezakreslená v mapách.

Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací začali zkoumat kamerovým systémem vodovodní potrubí v pražských Dejvicích | Foto: ČTK

Pražské vodovody a kanalizace ji proto hledají pomocí kamery v potrubí asi na kilometrovém úseku mezi vodojemem Andělka a hotelem Diplomat. Pokud se podezření prokáže, podají trestní oznámení na neznámého pachatele. Obyvatele a firmy postižené kontaminací vody také PVK odškodní.

Oblast se špatnou kvalitou vody je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstí Pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.

Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme