Hygienici zakázali lidem v Trnové používat pitnou vodu, můžou v ní být stopy fekálií

Lidé ze středočeské obce Trnová nesmí až do odvolání používat vodu, která teče z veřejného vodovodu. Na základě předběžného opatření jim to zakázali hygienici. Lidé nesmí vodu pít, připravovat z ní jídlo a umývat se v ní. Hrozí, že by mohli mít střevní potíže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodu z veřejného vodovodu by teď obyvatelé Trnové podle hygieniků vůbec neměli pít

Vodu z veřejného vodovodu by teď obyvatelé Trnové podle hygieniků vůbec neměli pít | Foto: Michal Trnka

„Není vyloučené, že by voda mohla být kontaminovaná i fekálním znečištěním. Přímé důkazy o tom nemáme, ale mikrobiologický nález není hezký, takže z toho důvodu jsme vydali zákaz,“ řekla Libuše Polanská z krajské hygienické stanice.

Závěry hygieniků překvapily zástupce firmy Reinwasser, která v obci provozuje vodovod. Právník společnosti nevyloučil, že se budou proti zjištění hygieniků odvolávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Trnové natáčel reportér Michal Trnka

„Byly tam shledány takové závady, které se nikdy na té síti neobjevovaly. Kdyby to tak skutečně mělo být, tak by muselo být značné množství občanů hospitalizováno. Na základě výsledků našich rozborů, které provedeme v pondělí, zvažujeme případné odvolání,“ řekl právník firmy Reinwasser Tomáš Kubík.

Obyvatele Trnové dnešní zákaz příliš nepřekvapil. Kvalita vody z veřejného vodovodu je prý trápí už delší dobu. Někteří si dokonce zaplatili vlastní rozbory, které podle nich nedopadly dobře.

V Trnové u Prahy si teď lidé chodí pro pitnou vodu k cisternám | Foto: Michal Trnka

Podle reportéra Českého rozhlasu někteří obyvatelé přiznali, že už měli střevní potíže a připisují je právě nekvalitní vodě. Někteří prý už nějaký čas jezdí s velkými barely pro vodu do Prahy ke svým známým.

„Je to komplikace, zvlášť když teď máte vlnu veder. Problémy jsou dlouhodobé, doma máme miminko, takže si vodu vozíme z Prahy. To jsou patnáctilitrové barely každý den,“ říká Žaneta Procházková.

V obci už stojí cisterny

Zákaz hygieniků platí do odvolání. Kompletní laboratorní výsledky by měly být známé na začátku příštího týdne. Provozovatel vodovodu už nechal do obce přistavit cisterny s pitnou vodou.

Trnová má asi 340 obyvatel. Část z nich sympatizuje s občanským sdružením Brdy - Žijme lépe. Jeho předsedou je Slavomír Rozman, který se společně s ostatními snaží bojovat za kvalitnější vodu v obci.

„Kvalitu vody se snažíme hlídat vlastními rozbory. Jsou ale neuznávané oficiálními autoritami, až teď se nám povedlo ve spolupráci s hygienickou stanicí zajistit tyto certifikované odběry. Naše odběry mají prakticky vždy obdobné výsledky jako současný rozbor.“

Nezávislého starostu Trnové Štefana Moravčíka reportér Českého rozhlasu nezastihl. Po telefonu ale řekl, že obec toho za této situace moc dělat nemůže. Veřejný vodovod jí totiž nepatří a není ani provozovatelem řadu.

Michal Trnka, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme