Volby v Plzni vyhrálo těsně hnutí ANO, druhá je ODS

Těsným výsledkem skončily komunální volby v Plzni. Na prvním místě se během sčítání hlasů až do posledních minut střídaly hnutí ANO 2011 s ODS. Volby nakonec vyhrálo ANO se ziskem 17,9 procenta. ODS volilo o tři desetiny procenta lidí méně. Pro třetí ČSSD, která dosud s ODS v Plzni vládla v koalici, hlasovalo 16,5 procenta voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2014

Volby 2014 | Foto: Filip Jandourek

Všechny tři strany získaly v zastupitelstvu shodně po deseti mandátech. K volbám přišla zhruba třetina voličů.

Plzeňský lídr hnutí ANO Pavel Šrámek má radost, byť z těsného vítězství: „Vyhráli jsme. Historie se nikdy neptá, o kolik vyhrajete, ale zda vyhrajete. Když ve fotbale vyhrajete 10:0 nebo 1:0, je to prostě vítězství a já mám obrovskou radost. Především bych chtěl poděkovat všem voličům, kteří přišli k volbám. Teď budou probíhat koaliční vyjednávání. Budeme k tomu přistupovat manažerským způsobem. Potkáme se se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva města Plzně.“

Coby vítěz voleb bude ANO usilovat i o post primátora Plzně.

Druhé místo pro ODS je pro jejího lídra Martina Baxu fantastický úspěch: „Chtěl bych poděkovat voličům za podporu, kterou jsme získali. I za to, že jsem ze všech kandidátů na primátora získal nejvyšší počet preferenčních hlasů. Pro mě je ten výsledek dokladem toho, že Plzeňané ocenili to, že jsme čtyři roky řídili město efektivně, že jsme splnili, co jsme slíbili. Že jsme vládli bez skandálů. Mám z toho velikou radost.“

ODS chce jednat se všemi stranami, které se dostali do zastupitelstva s výjimkou komunistů. Podle Martina Baxy by měla vzniknout taková koalice, která zaručí městu na čtyři roky stabilní vládu.

Obecní volby v Rokycanech vyhrála ČSSD současného starosty Vladimíra Šmolíka. Hlas jí odevzdalo téměř 20 procent voličů a sociální demokraté tak získali pět z 21 křesel v zastupitelstvu. Další je hnutí Pro naše Rokycany, které má 4 mandáty, stejně jako Rokycanští patrioti. Všechny tyto strany jsou členy dosud vládnoucí koalice na rokycanské radnici.

Do zastupitelstva se dostane ještě ODS a ANO se třemi mandáty, KSČM obsadí dvě křesla.

Naopak poslední člen dosavadní radniční koalice, TOP 09, se do zastupitelstva nedostala. V Rokycanech byla volební účast 36 procent, nejnižší v celém rokycanském okrese. Nejvyšší volební účast měla tradičně nejmenší obec kraje Čilá.

V Klatovech se volilo sedmadvacetičlenné zastupitelstvo. Své prvenství ve volbách obhájila ODS, pro kterou hlasovalo přes 26 procent voličů a v zastupitelstvu tak získala 8 křesel. Po čtyřech mandátech pak má ČSSD a Sdružení pro Klatovy - SNK Evropští demokraté.

Po třech mandátech má KSČM, Nestraníci a TOP 09, dva posty obsadí ANO 2011. Nejvíce hlasů získali s výrazným odstupem Rudolf Salvetr a bratři Chroustové z ODS. Největším skokanem voleb se pak stal Vlastimil Zwiefelhofer ze Sdružení pro Klatovy, kterého voliči z 25. místa kandidátky svými hlasy posunuli na druhou příčku.

Volby v Domažlicích přesvědčivě vyhrálo Sdružení pro město Domažlice současného starosty Miroslava Macha. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu tak bude mít devět křesel, o jedno víc než dosud. K volbám přišlo 45 procent voličů, o zhruba pět procent méně než před čtyřmi lety. Starosta Miroslav Mach získal také nejvíce preferenčních hlasů.

Na druhém místě skončili sociální demokraté, kterým připadne v domažlickém zastupitelstvu šest křesel, třetí KSČM získala dva mandáty, stejně jako ANO a KDU-ČSL.

Volební účast v domažlickém okrese dosáhla 51 procent. Nejméně lidí přišlo volit ve Všerubech (23,5), nejvíce v Bukovci (81,5).

Volby v Tachově opět vyhráli sociální demokraté. Ve městě mají tradičně silnou pozici a hlas jim dalo 25,5 procenta voličů. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu jim tak připadne šest křesel. Na druhém místě skončilo hnutí ANO, těsně před KSČM, obě strany dostanou po čtyřech mandátech. K volbám přišlo v Tachově 36 procent voličů.

Dosavadní sociálnědemokratický starosta Ladislav Macák, který stál v čele města čtyři volební období, už nekandidoval. V čele vítězné strany stojí místostarosta a zároveň náměstek plzeňského hejtmana Jiří Struček.

V tachovském okrese volilo 44 procent voličů, nejvíce lidí přišlo v Částkově (85,96), nejméně ve Zhoři (26,89).

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Plzeň | Foto: Český rozhlas

Sledujeme ONLINE: Hlasy jsou sečteny, začínají povolební vyjednávání

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme