Vyšetřování korupce kolem ostravských městských zakázek zdržují zašifrované počítače

Nejdřív za půl roku uzavře státní zástupce korupční kauzu Dědic. Vlivný lobbista Martin Dědic čelí podezření, že ovlivňoval ostravské zakázky v městské nemocnici a dopravním podniku. Z tendrů měl podle obvinění získat na úplatcích 30 miliónů korun. Detektivové teď analyzují tisíce souborů, které našli v zabavených počítačích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice a magistrát v Ostravě

Radnice a magistrát v Ostravě | Foto: Filip Jandourek

Takový případ je podle detektivů schopen zabrat jednu středně velkou skříň. Případ Dědic má přibližně 40 svazků.

Obvinění padlo už loni na jaře, jenže detektivové postupují pomaleji než by chtěli, musí trpělivě analyzovat tisíce souborů ze zabavených počítačů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ ostravského lobbisty Dědice sleduje reportérka Andrea Čánová

„Musíme čelit tomu, že část výpočetní techniky je například zajištěna bezpečnostními kódy, takže se je snažíme prolamovat. Jsou to tisíce souborů, spíše v řádech desítek tisíc, které je nutné projít,“ vysvětluje žalobce Vít Koupil.

Lobbista po své mluvčí Martě Kašparové vzkázal, že žádné zakázky ovlivňovat nemohl, protože to přísná pravidla úřadů ani neumožňují.

„Dosavadní výsledky vyšetřování podle jeho přesvědčení nesměřují k tomu, aby vůbec mohla být podána žaloba a naopak je přesvědčen o zastavení trestního stíhání vlastní osoby, případně dalších obviněných.“

K tomu se podle všeho zatím žalobce nechystá. „Pokud se týká skutků, pro které je trestní stíhání vedeno, tak je vedeno důvodně.“

Policisté zjistili více než 5 tisíc telefonátů a textovek mezi lobbistou a moravskoslezským hejtmanem a 500 spojení mezi Martinem Dědicem a současným náměstkem primátora Lumírem Palyzou.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme