Vysoce společensky nebezpečný, napsal už před 12 lety soud o 'únosci dětí z garáže'

Pečlivě naplánoval únosy dvou dívek, na nichž chtěl vydělat peníze. Neuspěl jen díky shodě náhod. Motiv jeho činu je zvlášť zavrženíhodný a on sám vysoce společensky nebezpečný, napsal o Zdeňku Hryščenkovi soud před dvanácti lety. Zpravodajský web Českého rozhlasu získal důležitý verdikt nad mužem aktuálně stíhaným kvůli tomu, že svůj léta starý čin letos v srpnu zřejmě zopakoval: dívku a chlapce měl unést do přichystané garáže v Ústí nad Labem-Střekově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Únosce držel děti deset dní v garáži na okraji Střekova. Úkryt nakonec našli samotní rodiče.

Únosce držel děti deset dní v garáži na okraji Střekova. Úkryt nakonec našli samotní rodiče. | Foto: Lucie Valášková

Hryščenko byl zjevně postrach již před lety. Tehdy se živil drobnými krádežemi v okolí České Lípy. Tamější okresní soud muže kvůli tomu potrestal sedmi lety vězení za celkem 12 skutků. Namátkou šlo o krádež videokamery, již obratem prodal v zástavárně za 4 tisíce korun, ale také třeba krádež pytle s ořechy či zahradní konve se škodou 100 korun.

Muž se ale také neváhal ubytovat v opuštěné chatě, jejíž téměř celé vybavení použil jako palivo. "Spálil ratanový sedací nábytek s rohožemi, dubovou lavici, 30 planěk z plotu, tři rolety, šest záclon a další hořlavé věci," vypočítává rozsudek. Hryščenka nakonec vyrušil až majitel, jemuž způsobil škodu 15 tisíc korun.

Dva neúspěšné únosy
Výše zmíněné jednání však působí spíše jako legrace v porovnání se dvěma nejzávažnějšími skutky popsanými v rozsudku. Českolipský soud Hryščenka potrestal za pokus o únos, braní rukojmí a porušování domovní svobody. Pokusil se unést dvě dívky z vytipovaných rodin, po nichž pak chtěl žádat výkupné. Hryščenko přitom projevil velkou dávku drzosti, děti chtěl unést z domu, kde spaly jejich rodiny.

Rozsudek nad Zdeňkem Hryščenkem z roku 2004 by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

"Do domu vnikl oknem v prádelně, v kuchyni odcizil mobilní telefon, aby mohl s rodiči vyjednávat, následně napsal dopis, v němž požadoval zaplacení 500 tisíc korun nebo 15 tisíc eur," popisuje rozsudek jeden z pokusů o únos. Rodičům Hryščenko napsal dopis, že pokud peníze nezaplatí nebo je napadne únos nahlásit policii, děti již nikdy neuvidí.

Plakající dítě v náruči únosce však probudilo matku, která ho Hryščenkovi vytrhla. "Obžalovaný následně pod pohrůžkou namířeného plynového revolveru donutil, aby šla do koupelny, kde ji pod slovní pohrůžkou, že použije nůž, donutil, aby se připoutala k topení a řekla mu, kde má uloženy všechny své peníze, a odcizil 4800 korun a 100 eur," líčí rozsudek dramatický průběh Hryščenkova plánu. Podobně naštěstí skončil i další pokus o únos, po němž se musel spokojit se 400 korunami, které mu dal otec dívky, již chtěl odvléct přímo z domu její rodiny.

Jen náhodou neuspěl
I když na rozdíl od nejnovějšího případu muž dívky nakonec neodvedl, již před 12 roky senát jeho jednání zhodnotil jako mimořádně závažné. "Nelze přehlédnout vysokou společenskou nebezpečnost jednání obžalovaného, kdy trestnou činnost plánoval, podrobně se na ni připravoval a jen náhodou nedošlo k plné realizaci jeho úmyslu, jenž směřoval k využití nezletilých dětí k vlastnímu obohacení," konstatuje verdikt.

Soud zdůraznil, že únos na dívkách zanechal následky. "Motiv jeho činu je nutno hodnotit jako zvlášť zavrženíhodný, kdy i s ohledem na generální a individuální prevenci má soud za to, že na něj je nutno působit přísnějším nepodmíněných trestem odnětí svobody," píše se v rozsudku.

Soud nakonec Hryščenka poslal na sedm let do vězení, což v jeho případě představovalo středně přísný trest. Tvrdší soud nebyl jen pro to, že Hryščenko spolupracoval a z části pomohl objasnit svoji trestnou činnost. Naopak mu přitížilo množství krádeží a starší tříletý trest za pohlavní zneužívání.

Nakonec dostal 8,5 roku
Již v době, kdy si vyslechl sedm let za únosy a krádeže, se blížil další soud v Liberci kvůli krádežím za 200 tisíc korun. Za pohlavní zneužívání, únosy a krádeže. Soud tak Hryščenka potrestal osmi a půl roky vězení.

Aktuálně Hryščenkovi hrozí až osm let vězení za vydírání, zbavení osobní svobody, ohrožování výchovy mládeže a šíření pornografie. Ve speciálně upravené garáži v Ústí nad Labem-Střekově totiž držel třináctiletou dívku a šestnáctiletého chlapce. Díky dopisu, který únosce dovolil dětem napsat, je objevili až jejich rodiče, kteří přivolali policii.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme