Vysokoškoláci a lidé odcházející z dětských domovů budou v Brně bydlet společně

V Brně začnou společně bydlet vysokoškoláci a mladí lidé opouštějící dětské domovy. Projekt vymysleli na Masarykově univerzitě pod názvem Symbios. Autoři nápadu nabídnou vybraným mladým lidem byty a práci. Pak už bude jen na nich, jak příležitosti ke společnému bydlení využijí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Radnice Brna-středu momentálně vybírá ideální architektonický návrh, podle kterého by nechala přestavět nevyužívanou budovu v centru města.

Podle autora projektu Symbios Bohuslava Binky z brněnské Masarykovy univerzity by měl být v domě i podnik, kde by mohli mladí pracovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt sdíleného bydlení, který vznikl na půdě brněnské Masarykovy univerzity už má budovu, peníze i potenciální nájemníky

„Ten náš ideální stav je sedm bytových jednotek 2+1, bude tam ale zároveň i prostor pro sociální podnik, kde to všechno směřuje ke kavárně a restauraci, a zároveň tam budou prostory pro nějaké sdílené práce, to znamená nějaká společenská místnost, místnost pro potenciální psychoterapeutická sezení, místnost pro pracovníka v té sociální oblasti,“ popisuje Bohuslav Binka, autor projektu.

V bytech by spolu bydlel vždy student vysoké školy a mladistvý, který akorát opustil dětský domov. Stejně jako například na koleji by platili nájem a starali se o byt.
Podmínkou ubytování by bylo, že by si klienti našli práci a pravidelně do ní chodili. Do projektu se plánuje zapojit Dětský domov Dagmar z Brna, kde je ředitelem Daniel Kusý.

„Máme tady dva až tři klienty, kteří se zrovna v této chvíli pro projekt Symbios hodí. Jsou to studenti vyšších odborných škol, a pokud školy dokončí, jsem přesvědčen, že by bylo velmi vhodné, kdyby mohli třeba rok pokračovat v přechodu do běžného života s někým, kdo pochází z toho obyčejného prostředí. Studenti jsou si i věkově blízcí. Já si myslím, že je to skvělý nápad, a myslím si, že je to jedna z cest, jak jim pomoci,“ říká ředitel Kusý.

Ročně z jejich dětského domova odchází v 18 nebo při studiu nejpozději v 26 letech v průměru dva lidé. Ty několik měsíců dopředu sociální pracovníci na odchod připravují, přesto se někdy stane, že se mladý člověk nezvládne zapojit do společnosti. Nejčastěji si nenajde práci a ani bydlení.

Inspirace odjinud

„Jsou to právě klienti, kteří se nemají kam vrátit. Nemají tu rodinu, která by je podporovala nebo je v tom stavu, kdy ani nechce. Nechce těm svým dětem pomáhat. Bohužel i takové věci se dějí,“ popisuje Kusý.

Bohuslav Binka má se svým týmem ještě rok čas, než se dveře sdíleného bydlení otevřou. Do té doby chtějí načerpat zkušenosti z obdobných projektů, jako je například pražský Domov na půl cesty Maják.

„Může se prostě stát, že někdo po roce nebo dvou letech pobytu v tom sdíleném bydlení po pracovní zkušenosti vystoupá poměrně vysoko a najednou se to zvrhne a dostane se do situace, v jaké byl na začátku. To se třeba v Majáku stalo a je potřeba na to být připraven, že ne každý z cílové skupiny využije té příležitosti,“ dodává Binka.

První klienti by se mohli ubytovat příští rok v září. Podzim je podle autorů projektu ideální, protože právě v září a říjnu odchází mladí z dětských domovů do světa.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme