Výstavbě dalších sjezdovek na Prachaticku brání slabé zimy a nízká návratnost investic

Pokud bude pokračovat trend teplých zim, investoři přehodnotí plány na výstavbu nových zimních areálů se sjezdovkami. Například Prachatice se pomalu loučí s vizí areálu pro sjezdové lyžování na nedalekém kopci Libín. Na sjezdovky, které už fungují na Libínském Sedle, muselo připlatit město.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezdovka a lyžařský vlek

Sjezdovka a lyžařský vlek | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Město Prachatice provozovateli sjezdovek na Libínském Sedle po prodělečné sezoně finančně pomohlo. Zejména proto, že se na nich učí lyžovat malé děti.

Náročnější sjezdovky by mohly vzniknout z kopce Libín. Počítá s nimi územní plán. Přestože se nejedná o tradiční zimní letovisko, zájemci o vybudování sjezdových tratí se objevili.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti sjezdovky Libín nad Prachaticemi informoval redaktor Václav Malina

„To, že si nás někdo vytipoval a dobře zmapoval oblast a region, je takovým malým zázrakem,“ prohlásil starosta Prachatic Martin Malý. Další rozvoj lyžování ale brzdí obavy z mírných zim. Kvůli nim váhá investor, který jednal s vedením města.

„Investor vypadal, že o to má zájem. Nicméně na potvrzení tohoto zájmu chtěl čas přes zimní sezónu. Bohužel zimní sezóna dopadla tak, jak dopadla. A investor se trochu zalekl. Říká, že raději ještě počká na jednu zimu. Až po této zimě budeme mít trochu jasněji, jestli bude investor, který si sondoval náš terén a možnosti na hoře Libín, svůj projekt realizovat, nebo ne,“ vysvětlil starosta Prachatic za Nezávislé Martin Malý.

„Jestli se mu to nepodaří, tak bude velice těžké někoho dalšího s takovouto velkou investicí shánět,“ dodává.

Milionové investice a měsíc provozu

Jestli investovat 130 milionů korun do sjezdovek, a provozovat je necelý měsíc v roce, si podle předsedy lyžařského oddílu TJ Libín Prachatice Petra Ludačky rozmyslí i společnosti napojené na zahraniční kapitál:

„Pokud budou zimy takové jako v současnosti, alespoň poslední tři roky to tak bylo, tak výstavba nových areálů je hodně mizerná s návratností. My máme malý areál. Co se týká ekonomické stránky, je to těžké k udržení. A to jsou severní svahy a klimatické podmínky díky protékajícímu potoku jsou chladnější.“

Lyžařské areály v celé republice investovaly do modernizace stovky milionů korun. Návratnost investic jim kazí teplé zimy a nedostatek sněhu odrazuje investory od výstavby nových sjezdovek.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme