Výstraha před povodněmi platí až do půlnoci. Jižní Moravu bičovaly extrémní srážky

Výstraha před povodněmi zůstává ještě stále v platnosti. Na první nebo druhé stupně může voda stoupat v Jihočeském a Pardubickém kraji a taky na Vysočině. Na Znojemsku a v oblasti Dolních Věstonic dokonce za posledních 24 hodin spadlo až 130 milimetrů srážek a meteorologové varují, že Rokytná by zde mohla krátkodobě dosáhnout 3. stupně povodňové aktivity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozlité koryto Jevišovky u mostu z Jevišovic do Střelic

Rozlité koryto Jevišovky u mostu z Jevišovic do Střelic | Foto: Martina Pelcová

Podle Mileny Ferebauerové z Českého hydrometeorologického ústavu jdou zatím hladiny řek mírně nahoru nebo stagnují.

„Na střední a jižní Moravě se zastavily poklesy hladin řek – jsou tam na prvních stupních povodňové aktivity. Na Rokytné v Moravském Krumlově se objevil druhý stupeň povodňové aktivity a dvojka je také na Jevišovce v Jevišovicích nad nádrží,“ vysvětluje Milena Ferebauerová.

Podle Mileny Ferebauerové z Českého hydrometeorologického ústavu se rychle můžou zvedat toky i po slabém dešti, protože půda už je vodou hodně nasycená.

Na Břeclavsku se sesunul svah do kempu. Jedna žena byla zraněna

Číst článek

Pro oblast okresů Znojmo a Brno-venkov tak meteorolové zvýšili výstrahu na jev extrémní srážky a upozorňují, že voda Rokytné by v Moravském Krumlově mohla krátkodobě vystoupat až ke 3. stupni povodňové aktivity.

Hladina řeky Jevišovky se v Jevišovicích na Znojemsku se pak krátce před devátou hodinou ranní dostala na třetí stupeň povodňové aktivity a její hladina dosáhla v průběhu dopoledne až dvou metrů. Stav ohrožení je i na vodním díle Výrovice.

Rozlité koryto Jevišovky u mostu z Jevišovic do Střelic | Foto: Martina Pelcová

Voda z rozvodněného jinak klidného potoka Jevišovky s sebou nese bláto a zaplavuje nejen okolní louky a pole, ale i domy a studny. Složky integrovaného záchranného systému evakuovaly asi 15 obyvatel, kteří přečkávají velkou vodu u příbuzných nebo v nedalekém penzionu. Několik hodin už v oblasti neprší.

V Jihomoravském kraji jsou tak od brzkého rána na nohou zejména hasiči ve Strachotíně na Břeclavsku. Voda tam zaplavila čtyři ulice, několik desítek domů a vytvořila lagunu, která měla hloubku až 40 centimetrů. Lidé tak bojují se zatopenými garážemi a sklepy. Hasiči museli během večera a noci vyjíždět ke 40 událostem. Čistili zejména ucpaná koryta potoků a odčerpávali vodu ze silnic.

Zatopená zahrádka ve Střelicích | Foto: Martina Pelcová

Pernou noc mají za sebou i hasiči na severní Moravě. V noci se krajem přehnaly bouřky s vydatnými dešti. Hasiči tak vyjížděli k desítkám případů jako odčerpání vody ze sklepů či čištění ucpané kanalizace, která příval vody nestačila pobírat.

Nejvíce déšť potrápil lidi na frýdecko-místecku, kde stéká voda s beskydských svahů.

Dnešní den pak bude oblačný až zatažený, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami. V severozápadních Čechách zpočátku téměř pršet nebude a na severu a severovýchodě se místy, jinde jen výjimečně, přidají bouřky. Déšť ustane až navečer.

Stav vody na českých tocích 14. 9. 2014 v 7.30 ráno | Foto: Český hydrometeorologický ústav

Počasí

Naděžda Hávová, Andrea Brtníková, Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme